Annons
Nyheter

Maduro kallar "kuppförsök" misslyckat

Venezuelas president Nicolás Maduro påstår i tv att oppositionens maktövertagande har misslyckats.
Men vad som faktiskt sker i landet är oklart och oppositionsledaren Juan Guaidó uppmanar till fortsatt kamp.
Venezuela (TT-AFP-Reuters) • Publicerad 1 maj 2019
Anhängare till oppositionsledaren Juan Guaidó i en demonstration under tisdagen.
Anhängare till oppositionsledaren Juan Guaidó i en demonstration under tisdagen.Foto: Esteban Felix/AP/TT

Nicolás Maduro har tillsammans med försvarsminister Vladimir Padrino framträtt i statlig tv och förklarat oppositionsledaren Juan Guaidó försök att ta makten i ett "kuppförsök" som misslyckat.

Samtidigt uppmanar Guaidó landets invånare att fortsätta sina protester och det är oklart hur militärer följt oppositionsledarens maning att ansluta sig till honom. I ett inlägg på Twitter påstår han att Maduro inte har stöd av de väpnade styrkorna. Han skriver även att "operation frihet" ska fortsätta under onsdagen.

López bytte ambassad

Annons

Den nyss fritagne förre oppositionsledaren Leopoldo López, som under tisdagen befann sig på Chiles ambassad i Caracas, har flyttats till Spaniens ambassad. Enligt Chiles utrikesminister Roberto Ampuero bytte López ambassad på egen begäran.

López greps 2014 och dömdes till fängelse i 14 år, anklagad för bland annat uppvigling. Han har sedan 2017 suttit i husarrest men lämnade sin bostad under tisdagsmorgonen tillsammans med oppositionsledaren Juan Guaidó, enligt en film publicerad på Twitter.

Samtidigt uppger Brasiliens ambassad att 25 venezuelanska soldater har begärt asyl i landet.

Bolsonaro eldar på

Brasilien stöder upproret mot Maduro och president Jair Bolsonaro skrev på tisdagen på Twitter att Venezuela är "förslavat av en diktator."

Han uppmanade även andra länder att ställa sig bakom ett störtande av Maduro, men att Brasilien inte aktivt kommer ingripa med militära styrkor. Landet kommer heller inte tillåta utländsk militär att agera på brasilianskt territorium.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons