Annons
Nyheter

M vill se omvänd bevisbörda för gängkriminella

En gängkriminell som inte kan förklara hur han fått tag på sin guldklocka ska kunna få den förverkad, även om det inte är bevisat att den köpts med pengar från illegal verksamhet.
Moderaterna föreslår nu att omvänd bevisbörda ska gälla för gängkriminella.
Politik • Publicerad 11 januari 2022
– Skulle det här bli verklighet skulle det vara en väldigt stort avbräck för de kriminella gängen, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för M. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Pengar och dyra statussymboler är tyvärr en väldigt stark attraktionskraft som många ungdomar lockas av, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell, apropå partiets nya förslag om förverkande av dyrbar egendom och pengar.

Det som M nu föreslår är en uttrycklig omvänd bevisbörda, där dyra föremål och större summor pengar tillhörande en gängkriminell ska kunna förverkas, om inte vederbörande "kan göra det sannolikt att egendomen förvärvats på lagligt sätt".

Annons

– Det här är att öppna en helt ny front mot de gängkriminella. Det här skulle vara mönsterbrytande.

Även icke-dömda

Det ska dels kunna gälla personer som dömts för gängrelaterad brottslighet, dels personer som inte dömts, men där man under exempelvis en husrannsakan påträffat pengar eller dyra föremål.

Ett yrkande om förverkande ska sedan prövas i domstol, där det är upp till den enskilde att förklara hur han eller hon kommit över tillgångarna på laglig väg. Kan vederbörande inte göra det ska de förverkas.

– Ytterst är det alltid en domstol som vi menar ska fatta det beslutet. Därigenom har man också en rättssäkerhetsprövning.

Domstol definierar

TT: Hur ska man avgöra att en person är gängkriminell?

– Vi menar att polisen redan i dag har väldigt god koll på vilka som är i de här gängen. Men ytterst blir det upp till domstolen att bedöma.

TT: Finns det inte en risk att det här undergräver principen om att man är oskyldig till dess att motsatsen är bevisad?

– Vi ser ser det som en anpassning efter den situation vi har där Sverige är det land i Europa som förmodligen har störst problem med gängkriminalitet. Men jag tar inte lätt på rättssäkerhetsfrågor, och ytterst är det alltid en domstol som beslutar. Och om man hävdar att det då inte skulle vara rättssäkert undrar jag vilken definition man har av rättssäkerhet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons