Annons
Nyheter

Lukasjenko varnar för "massaker" i eldigt tal

Belarus president Aleksandr Lukasjenko anklagar Ryssland för att ljuga om en komplott för att destabilisera landet inför valet på söndag. Han säger att icke namngivna styrkor försöker genomföra en revolution i landet – men att de kommer att misslyckas.
Belarus • Publicerad 4 augusti 2020
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.
Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Arkivbild.Foto: Nikolai Petrov/AP/TT

Lukasjenko säger i ett tv-sänt tal att han kommer att försvara Belarus från Ryssland samt den inhemska oppositionen, som den auktoritära ledaren menar samarbetar för att genomföra "en massaker" i huvudstaden Minsk.

– Kommer Belarus att överleva? Kommer vi att överleva det här hybridkriget? Vi kommer inte att ge landet till er. Självständighet är kostsamt, men det är värt det, sade Lukasjenko i talet som varade i över 90 minuter.

Annons

Under talet, där presidenten syntes svettas ymnigt, sade Lukasjenko även att en "armé av internettroll och provokatörer" arbetar dag och natt med att sprida falska rykten för att skapa oro i landet.

"Milismän" gripna

Under talet nämnde presidenten att de 33 ryska "milismän" som greps i förra veckan var i färd med att arrangera protester tillsammans med oppositionen.

Enligt den statliga nyhetsbyrån Belta arbetar männen för Wagner, Rysslands mest kända privata säkerhetsföretag. En belarusisk säkerhetstjänsteman säger att några av de gripna har varit i Donbass i östra Ukraina, där ukrainska styrkor stridit mot Rysslandsstödda rebeller sedan 2014.

Ryssland nekar

Ryssland å sin sida hävdar att Belarus på felaktiga grunder gripit en grupp påstådda legosoldater förra veckan. Enligt Ryssland befann sig de gripna männen från en privat rysk säkerhetsfirma på genomresa till ett tredje land och hade inga planer på att försöka påverka Belarus inrikespolitik.

Det avfärdar Lukasjenko och uppmanar Ryssland att sluta ljuga. Han hävdar att männen har erkänt allt och att de fått order om att ta sig in i Belarus och invänta ytterligare instruktioner.

Den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko har dominerat belarusisk politik i nästan 30 år, och kandiderar nu till en sjätte mandatperiod. Han utmanas av Svetlana Tichanovskaja i valet som hålls den 9 augusti.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons