Annons
Nyheter

Lovar hårdare antiterrorlagar efter knivdåd

Antiterrorlagarna ska skärpas i Nya Zeeland, lovar premiärministern Jacinda Ardern vid en pressträff, Beskedet kommer efter fredagens attack, då sju personer knivhöggs av en känd extremist.
Nya Zeeland • Publicerad 5 september 2021
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern lovar att skärpa antiterrorlagarna i landet för att göra det lättare att döma någon för planering av en terrorattack. Beskedet kommer efter fredagens attack då en IS-sympatisör knivhögg sju personer.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern lovar att skärpa antiterrorlagarna i landet för att göra det lättare att döma någon för planering av en terrorattack. Beskedet kommer efter fredagens attack då en IS-sympatisör knivhögg sju personer.Foto: Mark Mitchell/AP/TT

– Vi måste vara beredda att göra förändringar som inte nödvändigtvis ändrar historien, men som kan förändra framtiden, säger premiärministern på en pressträff.

Beskedet kommer efter attacken på ett köpcentrum i fredags, då en man knivhögg sju personer, varav tre nu har livshotande skador.

Annons

Gärningsmannen sköts ihjäl av polis och premiärministern beskriver knivattacken som ett terrordåd. Mannen som kom från Sri Lanka för att söka asyl i Nya Zeeland 2011 har stått under polisbevakning länge och visat sympatier med IS. Han hade även gripits av polis vid flera tidigare tillfällen.

Räknar med stöd

Men trots polisens försök har inte lagstiftningen räckt till för att hålla mannen borta från gatan, enligt BBC.

Genom den lagskärpning Nya Zeelands premiärminister nu utlovar ska det bli lättare att döma någon för planering av en terrorattack. Hon räknar med att få parlamentets stöd i slutet av september för att kunna genomföra lagskärpningen.

Den asylsökande mannen med ursprung i den lankesiska minoriteten tamiler väckte den nyzeeländska säkerhetspolisens intresse redan 2016.

Dygnet runt-bevakning

Mannen hävdade att han själv och hans far var förföljda i hemlandet. Men hans politiska sympatier fick polisen att sätta in dygnet runt-övervakning av honom. Han var känd av flera säkerhetstjänster och fanns på övervakningslistor över misstänkta terrorister.

Gärningsmannen hade till och med ett övervakningsteam bakom sig när han var på väg till köpcentrumet där dådet utfördes. Säkerhetsgruppen trodde att han var på väg dit för att handla.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons