Annons
Nyheter

Löpning i fjällen lockar fler – trots riskerna

Naturstigar och vackra vyer lockar allt fler löpare till fjällen, enligt en undersökning av Naturvårdsverket. Men för att inte råka illa ut krävs det att man lämnar högmodet hemma.
Fritid • Publicerad 15 augusti 2020
Åtta av tio fjälldestinationsbolag har i Naturvårdsverkets enkätundersökning uppgett att fjällöpningen ökat de senaste fem åren – och sex av tio säger att löpningen ökat mycket. Även vandring och cykling i fjällmiljöer har ökat. Arkivbild.
Åtta av tio fjälldestinationsbolag har i Naturvårdsverkets enkätundersökning uppgett att fjällöpningen ökat de senaste fem åren – och sex av tio säger att löpningen ökat mycket. Även vandring och cykling i fjällmiljöer har ökat. Arkivbild.Foto: Cara Anna/AP/TT

Det är inte bara den här hemestersommaren som öppnat människors ögon för turer till fjälls. Åtta av tio fjälldestinationsbolag har i Naturvårdsverkets enkätundersökning uppgett att fjällöpningen ökat de senaste fem åren – och sex av tio säger att löpningen ökat mycket. Även vandring och cykling i fjällmiljöer har ökat, enligt de 27 fjälldestinationsbolag som deltagit i undersökningen.

– Det beror troligtvis på en allmän, stark, hälsotrend, där fler motionerar. Och har man varit i fjällen vet man att det är fantastiskt vackert, med fina stigar att springa på och vackra vyer, säger Per-Olov Wikberg.

Annons

De som springer i fjällen är oftast privatpersoner, inte sällan kompisgrupper, men arrangerade grupplöpningsresor i fjällen är också vanligt och likaså motionstävlingar.

"Inte samma underlag"

Kombinationen av motion, rekreation och vildmark kan bli en upplevelse utöver det vanliga, men fjällvistelser kräver ordentlig förberedelse och att man sväljer högmodet – även om man är en van löpare på hemmaplan.

– Det är större höjdskillnader och inte alls samma underlag. Många som springer i fjällen är i bra fysisk form, men kanske inte är beredda på skador eller dålig mobiltäckning, säger Wikberg.

Löpare, som ofta har en betydligt lättare utrustning än vandrare, blir lite extra utsatta om vädret snabbt slår om eller om olyckan är framme.

– Halkar man och får en lättare skada kan det fortfarande innebära att man måste få hjälp av fjällräddning för att ta sig ned. Man blir fort nedkyld om vädret är dåligt.

Förberedelser viktigt

Under sommartid sker de flesta fjällräddningar med helikopter. Dessa är beroende av bra landningsmöjligheter och god sikt, vilket gör att räddningsinsatser i dåligt väder kan ta lång tid och bli komplicerade.

– Om man håller sig till de fjälleder som finns, kan man lättare bli hittad eller få hjälp av andra. Man bör också ha med sig något varmare plagg, som en lätt dunjacka eller en fleecetröja, säger Wikberg.

Fjällsäkerhetsrådet rekommenderar bland annat att man springer i sällskap – och oavsett om man springer själv eller med andra bör man vara noga med att meddela andra vart man ska och när man är tillbaka.

Karta och kompass och något att äta och dricka är också viktiga delar av den lätta packningen, säger Wikberg.

– Mobiltelefonens gps är bra – men batteriet kan ta slut och man kan fort få slut på kraft utan energi och vätska. Men fjällöpning är en fantastisk aktivitet där många springer från fjällstation till fjällstation där de sover och äter.

Fakta: Tips för säker fjällöpning

Ta del av väderprognoser för de områden du tänker springa i. Att bli nedkyld är en av de största hälsoriskerna när man rör sig i fjällen.

Spring i sällskap – och oavsett om du springer själv eller med någon, meddela din planerade rutt och tid för återkomst till någon som inte är med.

Spring i första hand efter markerade leder. Det är säkrare, då fjällräddningen eller andra personer lättare kan hitta dig om du behöver hjälp.

Lär dig att använda karta och kompass. Det är inte säkert att mobilen har täckning eller laddning.

Ta med energi och vätska, för att orka tänka klart och handla klokt.

Ta med extrakläder och första hjälpen-kit.

Källa: Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons