Annons
Nyheter

Lööf: Regimen i Iran är i gungning

C-ledaren Annie Lööf kräver att EU terrorstämplar det Islamiska revolutionsgardet, "regimens brutala förlängda arm."
Politik • Publicerad 7 december 2022
Centerpartiets Annie Lööf pratade i sitt jultal om protesterna i Iran men också i Kina där människor använt sig av vita pappersark som symbol för allt de inte får säga.
Centerpartiets Annie Lööf pratade i sitt jultal om protesterna i Iran men också i Kina där människor använt sig av vita pappersark som symbol för allt de inte får säga.Foto: Tim Aro/TT

Centerledaren inleder sitt jultal med att berömma modet hos den iranska befolkningen som protesterar mot den hårdföra staten.

Trots att internet stängs ned för att göra det svårare för frihetstörstande människor att kommunicera med varandra så sluter kvinnor och män upp sida vid sida för kvinnors rättigheter, säger Lööf.

Annons

– Kan ni förstå vad det är som händer? Förstå modet i det. Att vara rädd men ändå göra det som känns rätt.

Hon säger sedan de iranska orden zan, zendegi, azadi. Kvinna – liv – frihet.

Barn i fina skolor

Annie Lööf, som håller sitt sista jultal som partiledare för Centerpartiet, kräver att EU terrorstämplar det Islamiska revolutionsgardet, som hon säger underblåser och försvarar det blodiga förtryck som Irans mullastyre utsätter sin befolkning för.

USA har redan fattat ett beslut om att terrorstämpla organisationen och EU måste göra likadant, säger Lööf. Tyskland är ett land i Europa som driver på i frågan.

Även tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) har uppmanat regeringen att lyfta kravet på terrorstämpling.

Dessutom måste sanktionerna mot Iran utvidgas till att omfatta fler personer. De sanktionspaket som EU infört är inte tillräckliga, enligt C.

– Personer som ingår i eller stöttar mullorna ska till exempel inte kunna äga fastigheter i EU eller skicka sina barn till fina skolor inom unionen, säger Lööf.

Sverige bör också på egen hand införa så kallade Magnitskijsanktioner för enskilda individer och därmed tillsammans med likasinnade länder gå före EU, enligt Centerpartiet. Annie Lööf uppmanar den svenska regeringen att agera snarast.

– EU ska inte bli en fristad för personer som begår övergrepp mot mänskliga rättigheter och som utsätter sin befolkning för terror.

Sverige drivande

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger till TT att Islamiska revolutionsgardet är sanktionslistat av EU sedan 2010 med anledning av att Iran bidragit till spridning av massförstörelsevapen.

Annons

De senaste månaderna har EU också infört sanktioner mot specifika personer för brott mot mänskliga rättigheter. Den listan är "tung" och ger möjlighet att komma åt de personer som varit direkt ansvariga, enligt ministern.

Sverige är samtidigt drivande i FN:s råd för mänskliga rättigheter som nu har beslutat om att utreda om brott har begåtts mot mänskliga rättigheter i Iran.

– Vi välkomnar att Centerpartiet och andra partier driver frågan i riksdagen. Och att de delar regeringens engagemang i denna fråga, säger Billström.

Annie Lööf lyfter i talet också de protester som hållits i Kina den senaste tiden och som riktar in sig på de hårda covid-restriktionerna. Människor demonstrerar där med vita pappersark.

– Detta papper är för deras skull, säger hon i talet och håller upp ett vitt ark.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons