Annons
Nyheter

Löfvens attack mot SD: "Månar inte om Sverige"

Statsminister Stefan Löfven (S) tappar i opinionsstöd och det är oklart om hans budget går igenom.
Nyheter • Publicerad 13 november 2014
Foto: 

Han anklagar Sverigedemokraterna för att agera ansvarslöst.

Löfven är kritisk till att SD dröjer med att ge besked om hur de tänker agera i budgetomröstningen i riksdagen i början av december. Skulle SD rösta på Alliansens budgetmotion, så förlorar regeringen.

Annons

– Man håller Sverige i ett osäkert läge, säger Löfven.

– De månar inte om Sverige, de månar om sitt eget strålkastarljus.

I riksdagens frågestund på torsdagen frågade SD hur Löfven skulle agera om hans budget faller. De fick inget klart svar.

"Allt handlar om taktiken"

Löfven tror att en orsak till att Socialdemokraterna (S) tappar i opinionsmätningarna är det oklara läget. I Novus novembermätning får S 28,6 procent. Samtidigt ökar Moderaterna till 25,8 procent.

– Vi har presenterat en budget och jag tror att folk undrar lite över vad blir det av den här och vilken politik som kommer att genomföras, säger statsministern.

Han tycker att den politiska debatten borde handla mer om innehållet i politiken.

– Det som stör mig är att allt handlar om spelet och taktiken. Det är inga frågor om innehållet i politiken. Vad leder det ena eller andra till? säger Löfven.

Han är säker på att en sådan diskussion skulle gynna regeringen och pekar på att hans budget innehåller satsningar bland annat för fler jobb, för att vända skolresultaten och för att stärka välfärden.

S fortsätter backa

Annons

S har backat i flera mätningar sedan valet.

– Det börjar sätta sig en bild av en svag och handlingsförlamad regering. Lyckas man inte bryta den bilden så finns en stor risk för att det fortsätter nedåt, säger Novus vd Torbjörn Sjöström.

Han pekar också på att de rödgröna skapade stora förväntningar hos sina väljare i valrörelsen.

– De rödgrönas bild av att Sverige går sönder gick hem.

Några stora skandaler har inte regeringen drabbats av. Men att statsministern till exempel skapade förvirring i EU-nämnden när han skulle förklara Sveriges klimatlinje i EU, bidrar till bilden av en kraftlös regering, enligt Sjöström.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons