Annons
Nyheter

Hårda ord om gängvåldet

Statsminister Stefan Löfven (S) manar till samling mot kriminaliteten.
Men flera oppositionspartier anser att regeringen nu måste bytas ut.
Politik • Publicerad 9 september 2020
Moderatledaren Ulf Kristersson vill titta på Danmark för att hitta effektiva åtgärder mot gängbrottsligheten.
Moderatledaren Ulf Kristersson vill titta på Danmark för att hitta effektiva åtgärder mot gängbrottsligheten.Foto: Henrik Montgomery / TT
Moderatledaren Ulf Kristersson attackerade statsminister Stefan Löfven (S) för att inte förstå problemet med gängkriminaliteten.
Moderatledaren Ulf Kristersson attackerade statsminister Stefan Löfven (S) för att inte förstå problemet med gängkriminaliteten.Foto: Henrik Montgomery/TT
Även SD-ledaren stämde in i kritiken mot regeringens hantering av gängkriminaliteten.
Även SD-ledaren stämde in i kritiken mot regeringens hantering av gängkriminaliteten.Foto: Henrik Montgomery/TT

Gängbrottsligheten är i fokus i riksdagens partiledardebatt. Anklagelserna är många och orden hårda mot Löfven.

– När regeringen är en del av problemet så måste regeringen bytas ut, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

Annons

M-ledaren tar upp att Löfven kallat grova våldsbrottslingar för "smågangsters".

– Om den högst ansvarige för landets yttre och inre säkerhet inte förstår problemet, så kan han inte bli en del av lösningen, säger Kristersson.

– Stefan Löfven och hans regering vill inte ens erkänna sambandet mellan stor invandring, dålig integration och växande kriminalitet.

M-ledaren efterlyser "mönsterbrytande" åtgärder mot brottsligheten, inte "småjusteringar".

– Det går att stoppa utvecklingen. Titta på Danmark, säger Kristersson.

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson går till attack mot Löfven och regeringen. Han kallar det "uruselt" att inte mer görs för att knäcka gängbrottsligheten.

– Mördare sätts fortfarande på ungdomshem, gängen fortsätter att rekrytera unga och sedan Stefan Löfven tillträdde har antalet fall av dödligt våld i kriminella konflikter ökat kraftigt, säger Åkesson.

"Tar tid att utrota"

Stefan Löfven bemöter kritiken med att rada upp allt som regeringen gjort sedan 2014, hur polisen stärkts och straffen skärpts. Men enbart hårdare straff räcker inte, menar Löfven.

– Ska vi få någon ordning på detta måste nyrekryteringen stoppas. Det är A och O, säger han på en pressträff efter debatten.

Han pekar på att polisen själv säger att den inte ensam kan stoppa gängen. Hela samhället behöver mobilisera – socialtjänst, skola och allt som leder till jobb.

Annons

– Det som har tillåtits att slå rot under lång tid, det kommer också att ta tid att utrota. Men det måste ryckas upp med rötterna, säger Löfven.

Statsministern vänder sig också till föräldrar.

– Den som väljer att bli förälder har ett ansvar för att sätta gränser och göra det tydligt vilket beteende som inte tolereras, säger Löfven.

Kristdemokraternas ledare Ebba Busch går också hårt åt regeringen och anklagar den för att inte göra tillräckligt mot våldet och skjutningarna.

– Ingen kan längre förneka att oskyldiga drabbas, säger hon.

Är splittrade?

Busch kritiserar regeringen för att inte fokusera tillräckligt på kampen mot brottsligheten, trots att Löfven ända sedan 2015 sagt att kriminaliteten är "oacceptabel".

Busch uppmanar riksdagsledamöterna att agera mot Löfven.

– Vad är er ursäkt för att inte avsätta den här regeringen, säger hon.

Enligt Busch gör regeringen för lite på grund av att den och samarbetspartierna Centern och Liberalerna är splittrade.

L:s gruppledare i riksdagen Johan Pehrson efterlyste insatser på bred front inom migration, integration och rättspolitik.

– Gäng- och klanbrottsligheten dödar våra döttrar och krossar livschanser för våra söner och hotar att på allvar underminera den svenska rättsstaten, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons