Annons
Nyheter

"Två Sverige" i lockdown i Kina

Alltfler kineser omfattas av strikta nedstängningar, för att hejda covid-utbrott med mindre än en månad kvar till vinter-OS i Peking. Lockdown råder nu i tre storstäder, med en befolkning som motsvarar två gånger Sveriges.
Kina • Publicerad 11 januari 2022
En kvinna testas för covid-19 i staden Xian. Nu har ytterligare en stad i Kina stängts ned. Arkivbild
En kvinna testas för covid-19 i staden Xian. Nu har ytterligare en stad i Kina stängts ned. ArkivbildFoto: Tao Ming/Nya Kina/AP/TT

Invånarna i Anyang vaknade på tisdagen till nya strikta regler i staden, som har 5,5 miljoner invånare. Folk är tillsagda att inte lämna sina hem. All kollektivtrafik är stoppad och biltrafik tillåts inte, rapporterar nyhetsbyråer i Peking.

Sedan drygt två veckor tillbaka befinner sig 13 miljoner invånare i staden Xian, ungefär 50 mil väster om Anyang, i samma situation. Åtgärderna infördes även i Yuzhou, som har över en miljon invånare, i förra veckan. Yuzhou ligger ungefär 25 mil söder om Anyang, i provinsen Henan i centrala Kina.

Annons

Det är nu precis två år sedan världens första dödsfall i covid-19 rapporterades från Wuhan, en storstad längre söderut i Kina. Jättelandet har sedan fört en strategi med nolltolerans, där strikta regler och masstestning inneburit en dödssiffra på under 5 000 – med brasklappen att statistik är svår att bedöma i den hårt styrda diktaturen.

Officiellt har därmed ungefär var 1 436:e dödsfall i den globala pandemin skett i Kina, trots att var 6:e människa på jorden är kines.

Men nu när den nya varianten omikron spridits snabbt växer oron för att den kinesiska strategin inte räcker för att hålla smittan i schack. Utbrottet i Anyang är mer än 50 mil söder om OS-staden Peking – men har spårats till fall i hamnstaden Tianjin, relativt nära huvudstaden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons