Annons
Nyheter

LO vill se ny kurs efter krisen

LO kräver en ny kurs för Sverige efter coronakrisen.
Politik • Publicerad 1 maj 2020
"Vi ser framför oss en ganska stor politisk strid om vilket samhälle vi ska bygga", säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vid en pressfrukost i LO-borgen på första maj.
"Vi ser framför oss en ganska stor politisk strid om vilket samhälle vi ska bygga", säger LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vid en pressfrukost i LO-borgen på första maj.Foto: Fredrik Sandberg/TT
LO:s förstamajparoll är "Trygghet för vanligt folk". LO vill ha en översyn av anställningsformerna inom vård och omsorg.
LO:s förstamajparoll är "Trygghet för vanligt folk". LO vill ha en översyn av anställningsformerna inom vård och omsorg.Foto: Fredrik Sandberg/TT
LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm.
LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Pressfrukost med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i LO-borgen.
Pressfrukost med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i LO-borgen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I stället för att tåga med röda fanor i Malmö står LO-ordföranden på Sveavägen 68 i centrala Stockholm och sänder digitalt från Socialdemokraternas högkvarter.

– När krisen övergår i en ny vardag, måste det vara en vardag där alla räknas. Arbetare såväl som vd. Ett jämlikare och därmed starkare samhälle, säger Thorwaldsson i sitt tal.

Annons

Han tror att striden om vilken kurs Sverige ska ta mycket kommer att handla om hur trygghetssystemen ska utformas.

– A-kassan har devalverats så att den inte längre täcker en vanlig arbetares vanliga arbetsvillkor, säger han.

– A-kassan måste ge trygghet för alla både i vardag och kris. Det är ett oavvisligt krav från LO att de förbättringar som gjorts av a-kassan nu blir permanenta.

Hög arbetslöshet

Thorwaldsson räknar med en arbetslöshet på 11 till 13 procent vid årsskiftet.

– Det är klart att det vore vansinne att sänka till den gamla nivån den tredje januari, säger han.

De tillfälliga förändringarna av a-kassan innebär bland annat höjt ersättningstak. Men LO vill också att taket efter hundra dagar med a-kassa redan nu höjs från 680 till 1 000 kronor per dag.

– Det är ett starkt krav från oss, säger Thorwaldsson.

Han anser att nuvarande nedtrappning efter hundra dagar från 1 200 kronor till 680 är alldeles för stor.

LO varnar för att många, framför allt inom handeln, men även mer högavlönade branscher som förlorade sina jobb tidigt i coronakrisen har förbrukat sina hundra dagar redan i augusti.

Han är dock optimistisk om att regeringen och samarbetspartierna C och L kommer att hörsamma LO:s krav.

Annons

LO:s förstamajparoll är "Trygghet för vanligt folk". LO vill ha en översyn av anställningsformerna inom vård och omsorg.

– Vi måste få bort eviga visstider, sms-anställningar och hyvling av arbetstiden. LO är redo att förhandla med arbetsgivarna om detta. Men vi tänker banne mig inte förhandla bort tryggheten för våra medlemmar, säger Thorwaldsson.

Efter krisen

LO vill också se snabba beslut om infrastrukturinvesteringar för att stimulera ekonomin efter coronakrisen.

– Låt oss se till att de investeringar vi gör nu, för att ta oss igenom krisen och för att bygga landet efter krisen, lägger grunden för ett jämlikare och mer klimatsmart Sverige, säger han.

Fackorganisationerna efterfrågar minst ytterligare 30 miljarder kronor till kommuner och regioner årligen till välfärden.

Rättad version: Stycket om och Thorwaldssons citat om utredningen om en flexiblare akassa borttaget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons