Annons
Nyheter

LO vill införa "rättviseskatt"

LO vill införa en ny "rättvise-skatt", med en permanent värnskatt för arbetsinkomster över en miljon. Dessutom vill de se en enhetlig skatt på kapitalinkomster på 35 procent.
Ekonomi • Publicerad 10 februari 2021
LO presenterade sin årliga undersökning "Makteliten", där inkomstskillnaderna mellan en vanlig arbetare och samhällets elit var den näst högsta sedan mätningens början, år 1950. Arkivbild.
LO presenterade sin årliga undersökning "Makteliten", där inkomstskillnaderna mellan en vanlig arbetare och samhällets elit var den näst högsta sedan mätningens början, år 1950. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi kommer att återkomma med fler skatteförslag, säger Susanna Gideonsson, LO-ordförande.

Utspelet kom i samband med att LO presenterade den årliga undersökningen rapporten "Makteliten", där elitens löneutveckling jämförs med industriarbetarlönen.

Annons

I år tjänar den ekonomiska eliten 60,2 gånger mer än en vanlig industriarbetare. I den ekonomiska eliten ingår 50 verkställande direktörer i svenska storbolag. Inkomstskillnaderna är de näst största sedan mätningarna påbörjades, år 1950.

Rapporten har undersökt inkomstskillnader mellan arbetare och makteliten, och där ingår också den "demokratiska eliten" och den "byråkratiska eliten". Den demokratiska eliten tjänar 3,9 gånger mer än industriarbetarlönen, och den byråkratiska eliten (högt uppsatta tjänstemän) tjänar 7,4 gånger mer.

Årets rapport är baserad på 2019 års inkomster.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons