Annons
Nyheter

LKAB hoppas kunna köra begränsad malmtrafik

De oskadade vagnarna i det malmtåg som spårade ur i norska Narvik har bogserats undan. Gruvkoncernen LKAB hoppas att senast under tisdagen kunna köra malmtrafiken igen.
Ekonomi • Publicerad 13 mars 2023
Drygt 30 av malmtågets 68 vagnar berördes av söndagens urspårning. Resten stod kvar på rälsen.Foto: Jørn Ove Aspenes/NTB/TT

"De 30 bakersta malmvagnarna är flyttade till terminalområdet i Narvik, persontrafiken är nu i gång", skriver bolagets presschef Anders Lindberg på Twitter.

Tåget med totalt 68 vagnar spårade ur vid Narviks station i söndags eftermiddag. Malmtåget var fullastat, vilket innebär drygt 100 ton järnmalm i varje vagn.

Annons

Den norska haverikommissionen har varit på plats under måndagen. Orsaken till urspårningen är oklar.

"Vi vill inte spekulera om orsak till urspårningen, den ska utredas", skriver Anders Lindberg.

Urspårningen inträffade på Ofotbanen, den del av Malmbanan som går från svenska gränsen till Narvik. Enligt LKAB innebär händelsen minst tolv inställda malmtåg.

Den mycket omfattande urspårningen utanför Gällivare i november 2021 innebar ett veckolångt avbrott i malmtrafiken och en förlust av 14 miljoner kronor per dag i uteblivna leveranser.

Söndagens urspårning är inte lika allvarlig, enligt LKAB.

"Förhoppningen är att vi senast inom ett dygn kommer att ha begränsad trafik igång", skriver Anders Lindberg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons