Annons
Nyheter

Livstids fängelse för mord på sambo

En man i 50-årsåldern döms till livstids fängelse för mord på sin sambo i Hudiksvall. Det meddelade Hälsinglands tingsrätt på tisdagen.
Brott • Publicerad 17 januari 2023
En man i 50-årsåldern döms till livstids fängelse för mord. Arkivbild.
En man i 50-årsåldern döms till livstids fängelse för mord. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sambon, en kvinna i 60-årsåldern, hade utsatts för omfattande våld när hon hittades död i parets gemensamma bostad i juli 2022.

Mannen greps direkt på platsen och åtalades i november misstänkt för mord. Han har, med hänvisning till att han var kraftigt berusad vid tillfället, varken erkänt eller förnekat brott.

Annons

Utredningen visade att kvinnan attackerats med slag, sparkar och knuffar. Det kraftiga våldet orsakade bland annat en dödlig hjärnskada och andra mycket svåra kroppsskador.

"Svårt lidande"

Hälsinglands tingsrätt dömer nu mannen till livstids fängelse för mord.

"Gärningen har inneburit ett svårt lidande för NN genom det omfattande våldet som hon har utsatts för och under ett uppenbart långdraget förlopp", skriver tingsrätten i domen.

Åklagaren Birgitta Fernlund hade med hänvisning till det grova våldet och offrets utsatthet yrkat på livstids fängelse. Hon är nöjd med att tingsrätten delar hennes bedömning.

– Jag konstaterar att han är dömd helt enligt åtalet, och att han har fått lagens strängaste straff, säger hon.

Ska överklaga

Utöver mord döms mannen mot sitt nekade för fyra fall av misshandel, varav två skett månaderna innan kvinnans död, samt grovt olaga tvång. Han ska även betala 725 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga.

Våldet mot kvinnan ska enligt åtalet ha pågått under flera års tid, och polisen larmades vid upprepade tillfällen till bostaden.

Mannens advokat Jan Nyman, som under rättegången yrkade på att åtalet skulle ogillas och hans klient försättas på fri fot, är förvånad över livstidsdomen.

– Det här kommer naturligtvis att överklagas, så mycket kan jag säga utan att ens ha pratat med min klient, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons