Annons
Nyheter

Livet återvänder till Filippinernas huvudstad

Filippinerna • Publicerad 1 juni 2020
Passagerare får sin kroppstemperatur kontrollerad innan de går ombord en buss under den första dagen av lättade restriktioner i Manila på måndagen.
Passagerare får sin kroppstemperatur kontrollerad innan de går ombord en buss under den första dagen av lättade restriktioner i Manila på måndagen.Foto: Aaron Favila/AP/TT

Miljontals människor har återvänt till sina arbeten i Filippinernas huvudstad Manila där några av världens mest strikta och långvariga coronarestriktioner lättas från och med måndagen.

Offentliga transportmedel som tåg och pendelbussar har fått återuppta sin trafik, men i begränsad skala. Det ledde till långa köer.

Annons

– Jag måste tillbaka till jobbet, säger Steven John Cabusao, som fick gå flera kilometer inför sin första jobbdag efter att ha hållit sig hemma i elva veckor.

Nu slipper han och huvudstadsområdets övriga närmare 12 miljoner invånare ansöka om tillstånd för att gå ut. Arbetsplatser i de flesta branscher har samtidigt fått öppna – medan skolor, barer och restauranger med sittplatser fortsatt hålls stängda.

– Viruset är skrämmande men antingen dör man av viruset eller så dör man av hunger, säger den 59-årige försäljaren Himmler Gaston, innan han får sin kroppstemperatur kontrollerad vid ingången till en järnvägsstation.

Filippinerna, som har en befolkning på uppemot 110 miljoner, har 18 638 bekräftade fall av coronasmitta och 960 dödsfall, de flesta i huvudstadsområdet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons