Annons
Nyheter

Linde: Lång och tuff diskussion om Navalnyj

Ryssland och Sverige har helt olika syn på vad som hänt den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Det konstaterar utrikesminister Ann Linde (S) efter tre och en halv timmes möte med Sergej Lavrov i Moskva.
Den ryske utrikesministern anklagar Sverige för "antirysk" retorik.
Ryssland • Publicerad 2 februari 2021
Sveriges utrikesminister Ann Linde med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Sveriges utrikesminister Ann Linde med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.Foto: AP/TT

– Självklart så diskuterade vi Navalnyj, det var en ganska lång och väldigt tuff diskussion, säger Ann Linde till TT efter mötet med Lavrov.

Samtidigt som de satte sig ner tillsammans inleddes en domstolsförhandling i Moskva som kan resultera i att Navalnyj fängslas i flera år.

Annons

Utrikesministern upprepade EU:s krav om att Navalnyj måste släppas fri, liksom de som gripits vid protesterna i helgen.

– Vi har helt olika syn, både på läget och vad som hänt, säger Linde.

Navalnyj greps redan vid passkontrollen i Moskva då han den 17 januari återvände från Tyskland, där han vårdades i flera månader efter att ha förgiftats i Ryssland.

– I EU införde ju vi sanktioner med anledning av förgiftningen av Navalnyj och det är naturligtvis Ryssland då väldigt uppbragta för, säger Linde.

TT: Upplevde du någon form av närmande i de här frågorna?

– Nej, det kan jag inte säga, tyvärr.

Tillbakavisar kritik

Inför mötet anklagade Lavrov Sverige för att ha bidragit till att piska upp fientliga stämningar gentemot Ryssland.

– Vi har fått höra uttalanden om det så kallade ryska militära hotet liksom annan antirysk retorik, medan alla våra förslag om att främja dialog i en rad frågor som är orsak till oro tyvärr har lämnats obesvarade, sade Lavrov, enligt Interfax.

TT: Lavrov kritiserar Sverige för antirysk retorik. Har han rätt?

– Nej, säger Anne Linde.

Annons

– Vi tar alltid upp frågor som gäller mänskliga rättigheter och demokrati och här anser vi att Navalnyj måste ha rätt till yttrandefrihet och att framföra sin kritik. Och vi anser också att det var klarlagt att det är (nervgiftet) novitjok som förgiftade Navalnyj. Jag ser inte att det skulle vara antiryskt på något sätt.

Transparens?

Lavrov kritiserar också vad han beskriver som dubbelmoral i uppmaningen från EU om att Ryssland ska öppna upp om förgiftningen av Navalnyj.

Ryssland har inte fått ta del av hur de laboratorier i Tyskland, Sverige och Frankrike – som alla slagit fast att Navalnyj förgiftades av det sovjetutvecklade nervgiftet novitjok – kommit fram till sina slutsatser, argumenterar Lavrov, och beskriver det som bristande transparens.

TT: Har han någon poäng?

– Det rent formella är ju så att här var det ju Tyskland som skickade en begäran till (Totalförsvarets forskningsinstitut) FOI och FOI svarade till Tyskland, säger Ann Linde.

– Här är det ju Tyskland som har just den här frågan.

Säkerhetsfrågor

Lindes besök sker inom ramen för Sveriges nuvarande ordförandeskap i Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE.

Vid sidan om Navalnyj diskuterade Linde och Lavrov bland annat frågor som konflikten i Ukraina och Nagorno-Karabach, liksom situationen i Georgien och Transnistrien.

Där var samtalsklimatet konstruktivt, enligt Linde.

Utrikesministrarna talade även om bilaterala frågor, där Linde bland annat ser öppningar för bättre samarbete mellan Sverige och Ryssland gällande exempelvis miljö- och klimat i Arktis.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons