Annons
Nyheter

Linde: USA förhandlar inte över våra huvuden

Utrikesminister Ann Linde är i Washington och diskuterar Rysslands kravlista. På fredagen träffade hon USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman som ska leda den amerikanska delegationen i möten med Ryssland nästa vecka.
Politik • Publicerad 7 januari 2022
Utrikesminister Ann Linde möter USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman, som leder den amerikanska delegationen i möten med Ryssland nästa vecka.Foto: Ronny Przysucha/USA:s utrikesdepartement/TT

– Det har varit oerhört viktigt att gemensamt analysera situationen samt klargöra att Sverige har stora säkerhetsintressen i detta och att vissa av de krav som Ryssland har lagt fram är helt oacceptabla för oss, säger Ann Linde (S).

TT: Hur ställer sig USA till Sveriges linje inför samtalen med Ryssland?

Annons

– Vi har en väldigt likartad syn. USA är också väldigt angelägna om att inte göra upp om sådant som påverkar europeisk och svensk säkerhet över huvudet på oss.

Från och med måndag ska representanter från Ryssland i tre olika möten träffa representanter från USA, Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Kravlista

Ryssland har lagt fram en lista med krav som landet vill se USA och försvarsalliansen Nato genomföra. Moskva vill bland annat ha garantier för att Ukraina inte blir medlem av Nato, att försvarsalliansen inte växer och att det inte sker någon förflyttning av styrkor eller vapen till länder som blivit medlemmar efter 1997.

Enligt Linde rubbar Rysslands agerande den europeiska säkerhetsordningen.

– Vår linje är att det är absolut otänkbart att Ryssland ska bestämma vilken säkerhetspolitik andra länder ska ha.

Hon säger att det ska vara upp till länderna själva, däribland Sverige, om man ska välja att ingå i en militärallians som Nato eller inte.

– Det är också helt oacceptabelt att Ryssland ska bestämma vilken typ av övningar man ska vara med i, eller när och var man ska kunna ta emot militär hjälp.

– Vår säkerhet bygger på att vi har ett samarbete med andra länder och med Nato. Det måste vi fortsätta med, säger Linde, som även träffade president Bidens biträdande nationelle säkerhetsrådgivare Jonathan Finer på torsdagen.

Ryska intentioner

Samtidigt som delar av de ryska förslagen är helt oacceptabla säger Linde att andra delar är bra att man tar upp och för en dialog kring.

– Till exempel om rustningskontroll, transparens och vissa förtroendeskapande åtgärder. Om Ryssland är seriösa med detta har vi också ett intresse att komma fram där.

Annons

– Problemet är att vi inte vet vad som är de ryska intentionerna.

Ryska regeringen bedöms vara väl medveten om att en del av förslagen är otänkbara, och kraven har av analytiker befarats vara svepskäl för att ta till militära medel.

Det är viktigt att gå in i diskussionerna med Ryssland med ett gemensamt budskap från EU och USA, anser Linde.

– Vi har varit väldigt tydliga från EU och amerikansk sida att om Ryssland genomför en ytterligare aggression mot Ukraina så kommer det att bemötas med starka reaktioner.

Fakta: Rysslands krav på Nato

Här är några av de krav – av Ryssland kallade ”säkerhetsförslag” – som Ryssland vill att Nato och USA går med på:

* Utesluta ytterligare Nato-utvidgning, inklusive att Ukraina blir medlem i militäralliansen.

* Inte tillföra fler styrkor och vapen till länder som blivit medlemmar i Nato efter 1997 (det vill säga samtliga länder från det forna östblocket).

* Inte genomföra Nato-insatser i Ukraina, Östeuropa, Kaukasien och Centralasien.

* Inte upprätta USA-baser i länder som tidigare ingått i Sovjetunionen och inte är med i Nato.

Dessutom föreslås bland annat att Ryssland och USA gemensamt ska enas om att inte placera kärnvapen utanför det egna territoriet, inte beteckna varandra som motståndare, inte utbilda andra länder i hantering av kärnvapen och inte placera bombplan eller fartyg i områden där de kan anfalla motparten.

Fakta: Rysslands krav på Nato

Från och med måndag ska representanter från Ryssland i tre olika möten träffa representanter från USA, försvarsalliansen Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Först träffas representanter för USA och Ryssland i schweiziska Genève den 10 januari. USA:s vice utrikesminister Wendy Sherman leder den amerikanska delegationen.

Mötet hålls inom ramen för ett säkerhetsinitiativ som USA:s president Joe Biden och hans ryska motsvarighet Vladimir Putin antog när de två träffades i Genève i somras. Det samtalsforumet har framför allt handlat om att återuppliva kärnvapensamtalen, men mötet i januari kommer också till stor del att handla om spänningarna kring Ukraina, enligt källor inom Vita huset.

Därefter hålls möten mellan Ryssland och Nato den 12 januari, följt av Ryssland och OSSE den 13 januari. De mötena är vikta helt åt spänningarna kring Ukraina.

Källa: AFP

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons