Annons
Nyheter

Linde: Beklagligt att USA lämnar WHO

Utrikesminister Ann Linde beklagar USA:s beslut att lämna Världshälsoorganisationen WHO.
USA • Publicerad 8 juli 2020
"Sveriges inställning är att världen behöver mer samarbete – inte mindre", skriver Ann Linde. Arkivbild.
"Sveriges inställning är att världen behöver mer samarbete – inte mindre", skriver Ann Linde. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Beskedet från USA:s regering har officiellt överlämnats till FN och datumet för det effektiva utträdet blir den 6 juli 2021.

"Att USA valt att lämna WHO är beklagligt. Vår relation till USA förändras inte av det amerikanska beskedet men Sveriges inställning är att världen behöver mer samarbete – inte mindre – för att bekämpa gränsöverskridande hot mot människors hälsa." skriver Sveriges utrikesminister Ann Linde i ett uttalande till TT.

Annons

Redan i slutet av maj klargjorde president Donald Trump att USA drar sig ur allt samarbete med Världshälsoorganisationen, och avslutar sitt medlemskap. Detta efter att han länge kritiserat WHO:s hantering av coronapandemin.

Att USA lämnar WHO får även ekonomiska konsekvenser då landets bidrag till organisationen står för omkring 15 procent av anslaget. EU står för ungefär en fjärdedel.

"USA är en viktig aktör för global hälsa och för att vi ska kunna ta oss igenom denna pandemi, och framtida sådana, underlättas arbetet om vi gör det tillsammans. Det är en ståndpunkt som Sverige och EU fortsatt kommer att driva.” skriver Ann Linde.

Om Demokratiska partiets kandidat Joe Biden vinner presidentvalet i USA i november i år har han lovat att riva upp beslutet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons