Annons
Nyheter

Liga ordnade falska intyg för bolån - åtalas

Åtta personer åtalas för grova ekobrott kopplat till oriktiga bolån.
Totalt handlar det om 400 miljoner kronor som felaktigt betalats ut från en rad banker, enligt Ekobrottsmyndigheten (EBM)
Ekonomi • Publicerad 15 oktober 2021
Åtta åtalas för förfalskade anställningsintyg och lönespecifikationer som användes vid ansökningar om bolån. Arkivbild
Åtta åtalas för förfalskade anställningsintyg och lönespecifikationer som användes vid ansökningar om bolån. ArkivbildFoto: Hasse Holmberg

Mot betalning kunde privatpersoner få förfalskade anställningsintyg och lönespecifikationer att använda vid ansökningar om bolån. På det sättet lurades en rad banker att bevilja bolån på oriktiga grunder. Totalt har 400 miljoner felaktigt betalats ut, enligt ett pressmeddelande från EBM.

Brottsmisstankarna rör bland annat grova bedrägerier i form av urkundsförfalskning, grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott. Brottsligheten har enligt åtalet skett under åren 2017-2020.

Annons

"Kunderna till ligan är privatpersoner som inte uppfyller bankernas krav för att beviljas bolån. För att komma runt detta har de anlitat ligan för att ordna ett bolån hos en bank. Kundens betalning till ligan har skett när bolånet är utbetalt från banken", säger Nils Råby, kammaråklagare vid EBM, i en kommentar.

Fem av de åtta åtalade är häktade och åklagaren yrkar bland annat på långa näringsförbud och utvisning för flera av de misstänkta gärningspersonerna.

Parallellt pågår också en förundersökning riktad mot runt 150 bolånekunder som, enligt EBM, fått cirka 300 miljoner kronor (av totalbeloppet på 400 miljoner kronor) utbetalt på oriktiga grunder. I den delen räknar EBM med att fatta beslut om åtal i början av nästa år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons