Annons
Nyheter

Leende bröder i Vilks-rättegången: "Vilks är en idiot"

De båda bröderna eskorterades strax efter klockan nio på morgonen in i rättssalen av sina försvarare.
Nyheter • Publicerad 6 september 2010

Ledigt klädda och kortklippta log de mot varandra och mot advokaterna Johan Sederholm och Lennart Nilsson. Försvararna gjorde sin inställning klar med en gång:

– Vi vill att hovrätten ogillar åtalet och yrkar på frikännande. Vid fällande dom vill vi att man nedsätter påföljden, sade Nilsson och Sederholm instämde.

Annons

Omfattande tekniska bevis

Medan åklagaren gick igenom dokumentationen av de många tekniska fynd som gjordes vid Lars Vilks hus – brödernas jackor, personliga papper, ett exemplar av Koranen, med mera, lyssnade 21-åringen och hans 20-årige bror uppmärksamt.

Åklagarsidan lade på förmiddagen mycket krut på att lägga fram den omfattande tekniska bevisning som åberopas i målet. Bland de mer besvärande omständigheterna för bröderna är de brännskador den yngre brodern sökte vård för på Helsingborgs lasarett natten efter branddådet.

Sökte Vilks på nätet

Då datorn i brödernas hem undersöktes fann polisen att den som använt datorn visat ett "påtagligt intresse för Vilks". I webbläsarens logg kunde man utläsa att det surfats mycket om ett tidigare attentat mot Lars Vilks och att man sökt hans adress och telefonnummer via Eniro.

Den rättsmedicinska undersökningen av den äldre broderns händer fann förtjockade hårstrån, vilket "skulle kunna tyda på värmepåverkan". Läkarutlåtandena om 21-åringens eventuella brännskador är dock fulla av brasklappar – det talas om sannolikhet, men inget slås fast med säkerhet. I rättsintyget gällande 20-åringen konstateras att han sökte sjukhusvård för brännskador på händerna och att han då "uppgav att han fått bensin på kläderna då han skulle grilla med några kompisar".

"En liten grupp fanatiker"

Några nya förhör av de inblandade parterna hålls inte under hovrättsförhandlingen. I stället visas videoinspelningar av förhören i tingsrätten upp. Först ut var Lars Vilks, som i sitt bandade förhör berättade om hur en brand i hans hus skulle påverkat hans levebröd, då många av hans verk fanns i huset.

– Det skulle varit ett oerhört bakslag, sade Vilks.

Medan den yngre brodern tittar ner och kladdar lite i ett block, stirrar den äldre stint på Lars Vilks uppe på storbildsskärmen. Några känsloutbrott liknande det som hände i tingsrätten, då 21-åringen började skrika på Vilks mitt under förhöret med konstnären, verkar inte vara aktuella i dag. Båda bröderna ger ett lugnt och samlat intryck.

Annons

Vilks berättade vidare om bakgrunden till kontroverserna kring honom – teckningen av Muhammed som rondellhund, uppmärksamheten i medierna och efterföljande dödshot.

– De flesta muslimer kan man föra en anständig debatt med, men sedan finns det en liten grupp fanatiker, sade Vilks.

"En idiot som kränker muslimer"

Nästa videoförhör som spelas upp är med den yngre brodern. Han pressades hårt av åklagaren angående hur hans jacka hamnade vid Lars Vilks hus och hur han fick sina allvarliga brännskador. 20-åringen hävdar bestämt att han fått dem då han grillade på stranden med några personer han fått kontakt med via Facebook. Vilka de är och vad de heter i efternamn kan han inte svara på.

– Vet du vem Lars Vilks är, frågade åklagaren.

– En idiot som kränker muslimer. 1,3 miljarder hatar honom, svarade 20-åringen.

"Han är Guds fiende"

Nästa punkt på agendan blir att visa tingsrättsförhöret med 21-åringen. Frågorna kretsar mycket kring var han varit och när. Att hans jacka, med personliga tillhörigheter i fickorna, påträffades utanför Vilks hus har inget med honom att göra, hävdar 21-åringen. Han tappade jackan en tid före branddådet.

Även han fick frågor om han känner till Lars Vilks.

"Han är en otrogen. Guds fiende, profetens fiende. Islams värsta fiende just nu", svarade han, men tillade:

Annons

"Fast det betyder inte att jag har varit vid hans hus".

Attentatet mot Lars Vilks

I tingsrätten fick två bröder fängelse för branddådet i maj mot konstnären Lars Vilks bostad. Domen överklagades och i dag inleds rättegången mot dem i hovrätten.

Helsingborgs tingsrätt dömde den äldre brodern till tre års fängelse för försök till mordbrand. Den yngre fick två år för samma brott.

Vid attentatet uppstod en mindre brand i huset, men den självslocknade. Bröderna, 21 och 20 år, nekar till all inblandning trots flera besvärande omständigheter.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons