Annons
Nyheter

"Turkiet vill saker som vi inte kan ge dem"

Statsminister Ulf Kristersson (M) anser att Sverige gjort allt för att få sin Natoansökan godkänd – och att bollen nu ligger hos Turkiet.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är övertygad om att Turkiet kommer att ratificera Sverige men kan inte säga när.
Politik • Publicerad 8 januari 2023
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, statsminister Ulf Kristersson (M) och S-ledaren Magdalena Andersson på plats i Sälen.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, statsminister Ulf Kristersson (M) och S-ledaren Magdalena Andersson på plats i Sälen.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristersson inledde Folk och försvars rikskonferens i Sälen på söndagen med ett möte med Stoltenberg och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. De tre gick igenom Sveriges väg mot Natomedlemskap.

Både Kristersson och Stoltenberg framhåller att de är övertygade om att Turkiet kommer att ratificera Sveriges Natoansökan.

Annons

Kristersson betonar att Sverige "på alla punkter gjort det vi ska göra", och att arbetet med att till exempel skärpa terroristlagstiftningen pågår. Han konstaterar samtidigt att Turkiet ställt krav som Sverige inte kan gå med på.

– Turkiet har bekräftat att vi har gjort det vi sade att vi skulle göra. Men de säger också att de vill saker som vi inte kan och inte vill ge dem. Nu ligger beslutet hos Turkiet, säger Ulf Kristersson vid en frågestund efter sitt tal.

Har krävt utlämningar

Kristerssons uttalande plockades snabbt upp av den regeringstrogna turkiska nyhetssajten Daily Sabah.

Turkiet har tidigare bland annat ställt krav på utlämningar av vad landet anser är "terrorister" som befinner sig på svensk mark. Regeringen har påpekat att utlämningar är något som myndigheter och domstolar beslutar om och att dessa har att förhålla sig till svensk och europeisk lag.

Kristersson betonar att utlämningskrav på namngivna individer inte är något som omfattas av överenskommelsen.

TT: Måste Turkiet backa från de kraven?

– Vi arbetar enligt memorandumet och där finns det inget sådant. Där står det precis vad Sverige ska leva upp till. Vi menar att Sverige har gjort det eller håller på att genomföra det. Turkiet bekräftade på det senaste mötet att de också ser det.

Sverige och Finland slöt i somras ett avtal, ett memorandum, med Turkiet med en rad punkter som måste uppfyllas för att Turkiet ska ge grönt ljus för ländernas Natoansökningar.

"Sverige säkrare nu"

Jens Stoltenberg anser att tiden är kommer för Turkiet att ratificera.

– Jag är trygg med att Turkiet kommer att ratificera medlemskapen för Sverige och Finland, och jag anser att det bör ske så fort som möjligt. Men jag vill inte spekulera i exakt när Turkiet gör det.

Annons

Stoltenberg tillägger att det fortfarande är en mycket snabb medlemsprocess och att det normalt tar mycket mer tid. Han säger också att Sverige och Finland deltar i nästan alla Natomöten och att länderna nu är säkrare nu än innan de lämnade in sina Natoansökningar.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto tycker att samtalen med Turkiet är välorganiserade och har förts i god anda. Han uppger att både Sverige och Finland fullföljer sitt samförståndsavtal med Turkiet.

– Jag är inte oroad för processen, säger Haavisto.

Han uppger att åtminstone ett till möte mellan de tre länderna är planerat under våren och att talmännen i Sveriges och Finlands riksdag ska åka till Ankara i mitten av januari.

"Inte undergivet"

Statsminister Ulf Kristersson tillbakavisar samtidigt kritiken om att Sverige agerat med undfallenhet gentemot Turkiet i Natoprocessen.

– Jag håller inte alls med om det. Memorandumet mellan Sverige, Finland och Turkiet innehåller inget som är undergivet, men det erkänner att vi också har ett ansvar för andra länders säkerhet.

Han säger att andra Natoländer gör vad de kan för att vara behjälpliga.

– Andra Natoländer ställer hela tiden frågan: Vad kan vi bidra med? Då säger vi att understryka i samtal med Turkiet att ni uppfattar att Sverige och Finland nu verkligen gör exakt det vi lovade att göra i memorandumet, säger han.

Fakta: Huvudtalare i Sälen

SÖNDAG

Statsminister Ulf Kristersson (M)

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg

Partiledare Magdalena Andersson (S)

Utrikesminister Tobias Billström (M)

MÅNDAG

Försvarsminister Pål Jonson (M)

Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M)

Natos överbefälhavare i Europa Christopher G Cavoli

ÖB Micael Bydén

Försvarsstabschef Michael Claesson

Chef militära underrättelsetjänsten Lena Hallin

Ukrainas ambassadör Andrii Plakhotniuk

TISDAG

Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

Säpochef Charlotte von Essen

Rikspolischef Anders Thornberg

Sveriges nationelle säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm

Källa: Folk och försvar

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons