Annons
Nyheter

Lavrov: Svenska linjen bidrar till stabilitet

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov lyfter i ett utspel fram Sveriges och Finlands säkerhetspolitiska linje som positiv för Europa, efter en vecka av samtal mellan Ryssland och västmakterna om Ukrainakonflikten.
Politik • Publicerad 14 januari 2022
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.Foto: Dimitar Dilkoff/AP/TT

– Vi ser de här ländernas neutralitetspolitik som ett stort bidrag till den europeiska säkerhetsordningen och för stabiliteten på den europeiska kontinenten, säger han vid en presskonferens i Moskva, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Lavrovs utspel ska ses i ljuset av den senaste tidens uppskruvade tonläge mellan västländer och Ryssland, sedan Ryssland under hösten ökat sina styrkor nära gränsen till Ukraina med tiotusentals, enligt en del uppgifter över hundratusen, soldater.

Annons

Den ryske utrikesministern antyder även, i andra ordalag och utan att utveckla påståendet närmare, att varken Sverige eller Finland kommer att ansluta sig till försvarsalliansen Nato.

– Vi har skäl att anta att de neutrala staternas bidrag till Europas säkerhet inte kommer att minska, säger han, men tillägger att det "utan tvivel" är upp till finländarna och svenskarna själva att avgöra frågan om ett Natomedlemskap.

Det är alltså Lavrov som definierar Sverige som neutralt, medan den svenska regeringens definition är att Sverige är alliansfritt.

Den utfästelsen står i skarp kontrast till den kravlista Ryssland presenterade före jul, där Kreml bland annat begär att USA och Nato ska ge löfte om att inte tillåta fler länder att ansluta sig till försvarsalliansen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons