Annons
Nyheter

Tyskland: Lavrovs utspel mot EU obegripligt

Moskva är berett att bryta banden med EU om unionen inför nya sanktioner mot Ryssland, säger utrikesminister Sergej Lavrov.
Tyskland kallar uttalandena obegripliga – men president Putins talesman närmast fnyser åt uppståndelsen.
Europa • Publicerad 12 februari 2021
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, till höger, och EU:s utrikeschef Josep Borrell vid deras gemensamma presskonferens vid mötet i Moskva den 5 februari.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, till höger, och EU:s utrikeschef Josep Borrell vid deras gemensamma presskonferens vid mötet i Moskva den 5 februari.Foto: Rysslands utrikesdepartement/AP/TT

Det är i en tv-intervju som veterandiplomaten Lavrov svarar på en direkt fråga om huruvida Ryssland håller på att bryta med EU.

– Om vi återigen får se, som så många gånger förr, att sanktioner införs mot särskilda sektorer och skapar risker i vår ekonomi, och särskilt i de mest sårbara områdena, så ja, svarar Lavrov, i programmet Solovjev Live.

Annons

– Vi vill inte bli isolerade internationellt, men vi bör vara förberedda på det, fortsätter utrikesministern.

– Den som vill ha fred bör förbereda sig på krig.

"Oroande och obegripliga"

Några timmar efter det att intervjun publicerades fick den ryske ledaren Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov ivriga frågor om den från ett medieuppbåd i Moskva. Men han avvisar oron med att "medierna gör ett stort misstag" när de återger uttalandena "utan sammanhang".

– Det som faktiskt avses är att vi vill inte ha detta, säger Peskov, syftande på konflikt med EU.

– Det vi vill ha är utvecklade relationer med EU. Men om Europeiska unionen väljer den andra vägen, så är vi redo för det.

Vid det laget hade redan europeiska regeringar reagerat.

– Dessa uttalanden är verkligen oroande och obegripliga, sade en taleskvinna för tyska utrikesdepartementet, enligt medier i Berlin.

Tas upp på möte

Relationerna Moskva–Bryssel har varit ansträngda sedan den ryska annekteringen av Krim 2014 och har den senaste tiden nått nya bottennivåer.

Flera EU-länder har efter förgiftningen och fängslandet av Kremlkritikern Aleksej Navalnyj krävt ytterligare EU-sanktioner mot Ryssland. Det väntas bli diskuterat när utrikesministrarna håller sitt nästa möte i Bryssel den 22 februari.

Tonen har hårdnat ytterligare sedan Ryssland beslutade att utvisa tre diplomater från Sverige, Tyskland och Polen samtidigt som EU:s utrikeschef Josep Borrell var på besök i Moskva i förra veckan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons