Annons
Nyheter

Lavalmål kan ge minskad strejkrätt

Facken stormar mot regeringens Lavalutredning som de hävdar ger kryphål för oseriösa utländska företag.
Nyheter • Publicerad 12 december 2008

Byggnads och LO kräver att EU-direktivet rivs upp. Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger nej.

– Det är att spela rysk roulette med den svenska modellen, säger Littorin.

Annons

Han tillägger att resultatet skulle kunna bli det rakt motsatta mot vad man vill.

Utredaren Claes Stråth har haft i uppdrag att föreslå hur Sverige ska tackla följderna av utslaget i EU:s domstol i tvisten mellan Byggnads och lettiska Laval.

Rätt kräva

LO och socialdemokraterna vill att regeringen ska kräva att EU:s direktiv för utstationering av arbetskraft från ett EU-land till ett annat skrivs om på viktiga punkter. Det vore det bästa sättet, anser de, att se till så att facken får rätt att kräva samma villkor för de anställda i företag som tar tillfälliga uppdrag i andra EU-länder som för sina egna medlemmar. Annars finns det risk för att löner och villkor dumpas.

Stråth anser att modellen kan vara kvar. Han vill inte se lagstadgade minimilöner eller kollektivavtal som förklarats giltiga för hela arbetsmarknaden. Fack och arbetsgivare ska bestämma löner och villkor i förhandlingar, inte politikerna.

Men för att leva upp till EU:s regler måste de svenska fackens rätt att till stridsåtgärder mot företag från andra EU-länder minskas.

Får kritik

Men både fack och arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv kritiserar utredningen. LO för att förslagen ger oseriösa företag kryphål för att dumpa löner, Svenskt Näringsliv för att Stråth ger facken för stora möjligheter att agera mot utländska företag och för att utredningens förslag delvis strider mot EU:s lagstiftning.

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin vänder sig mot förslaget att stridsåtgärder inte får vidtas om ett utländskt företag visar att de tillämpar samma eller bättre villkor än dem som gäller enligt ett svenskt branschavtal. Det ger oseriösa företag, som vill dumpa lönerna, ett kryphål genom att visa upp falska kollektivavtal, anser hon.

”Av erfarenhet vet vi att många utländska företag visar upp falska avtal och att de anställda under hot inte vågar berätta sanningen. Förslaget innebär därför att vi riskerar både lönedumpning och att människor får arbeta under undermåliga förhållanden”, skriver Byggnads ordförande Hans Tilly.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons