Annons
Nyheter

Lätta på gaspedalen i påsk

Glöm klockan och låt påskresan ta den tid den tar. Stress kan orsaka olyckor när trafiken tätnar.
Nyheter • Publicerad 16 april 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Och ska du fira i fjällen får dubbdäcken hänga med.

Skärtorsdag och annandag påsk tillhör årets trafiktätaste dagar, vilket märks i olycksstatistiken. I snitt omkommer sju personer och drygt 260 skadas varje år under storhelgen.

Annons

Som förare kan man dock minska riskerna.

– Framför allt handlar det om att inte stressa, att hålla hastighetsbegränsningarna och avstånd till nästa fordon. Och var nykter och utvilad, när det är en festlig högtid kanske man har varit uppe lite sent, säger Johan Tjerneng, presskommunikatör på Trafikverket.

Tänk till före

Innan resan kan det vara klokt att fundera över vilken rutt man ska ta. På flera platser i landet pågår omfattande vägarbeten, som på E 4 utanför Sundsvall eller på E 22 innan Hörby.

– Det bästa tipset om man ska åka någonstans där man inte är van att åka är att man kollar upp läget i trafiken. Men rent generellt planeras det inga extra vägarbeten under storhelgerna, säger Tjerneng.

Även om det kan innebära en lite längre restid kan det vara en bra idé att välja vägar med mitträcke, som är säkrare.

– Sedan brukar vi värja oss ifrån att prata om farliga vägar, det är många faktorer som spelar in. Men är vägen inte är mötesseparerad och det är många som åker, då är det naturligt att man måste köra extra försiktigt och inte gör några dumma omkörningar, säger Henrik Olars, presschef vid Transportstyrelsen.

Okej med dubb

För bilister som har siktet inställt på skidbacken är påsken lite speciell i år. Den 15 april är nämligen den sista dagen som man kan köra omkring med dubbdäck på.

– Men regeln är flexibel, är det så att du ska åka någonstans där det är eller befaras bli vinterväglag så får man ha dubbdäck, säger Olars.

Annons

Skulle man fastna i en vägkontroll där det är barmark brukar polisen generellt vara ganska tolerant när påsken infaller precis efter förbudet.

– Sedan gör man alltid en bedömning. Kommer du med bilen fullastad med skidor så tror vi nog att man varit där det är snö. Kommer man åkande i en cabriolet är vi mer tveksamma, säger Anders Jansson, vid trafikpolisen i Göteborg.

Goda råd i påsktrafiken

Starta i god tid. Många är ute på vägarna så räkna med att resan kan ta längre tid än vanligt.

Lätta på gaspedalen och håll avstånd. Vid en olycka är hastigheten avgörande för hur svåra skadorna blir.

Mycket packning med på resan? Se till att allt är lastat och fastsurrat på ett säkert sätt.

Kör nykter och förhindra att andra kör onyktra.

Källa: Trafikverket

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons