Annons
Nyheter

Brödkorgar förkolnades – räddningstjänsten fick rycka ut

Ingen brand – men rök och en totalförstörd ugn – blev resultatet när brödkorgar för jäsning började förkolnas hos Ulricehamnsbageriet Günthers tidigt på lördagsmorgonen.
Ulricehamn • Publicerad 14 december 2019

Philip Koerffer på Günthers brödstuga visar den ugn där jäskorgar började förkolnas på lördagsmorgonen.
Philip Koerffer på Günthers brödstuga visar den ugn där jäskorgar började förkolnas på lördagsmorgonen.Foto: Kajsa Kettil

Larmet om brand på en adress på Storgatan kom in vid 03.30-tiden. Enligt räddningstjänsten handlade det om en brand som uppstått inne i en ugn hos bageriet Günthers brödstuga.

Annons

– Branden var av mindre dignitet men det blev en del rök, säger Bo Sandström, inre befäl hos Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Räddningstjänsten ventilerade ut röken innan man lämnade platsen, ingen person kom till skada.

Några timmar senare, strax före sju, förtydligar konditorn Philip Koerffer, att det inte rörde sig om någon brand, men att rökutvecklingen var omfattande.

– En ugn är ett slutet system, och tillför man inget syre så börjar det inte brinna. Men korgarna blev helt förkolnade, säger han.

Förkolnade brödkorgar fick räddningstjänsten att rycka ut.
Förkolnade brödkorgar fick räddningstjänsten att rycka ut.Foto: Kajsa Kettil

Han förklarar vidare att bröd som jäser bildar fukt i jäskorgarna, som måste torkas inför nästa dags bakning. Den mänskliga faktorn ledde i det här fallet till att de korgar som stod på eftervärme i ugnen glömdes kvar. När ugnarna sedan gick i gång under natten mellan fredag och lördag utlöstes brandlarmet.

Pappan och kollegan Günther Koerffer var på plats efter fem minuter.

– Jag visste vad det handlade om. Det var mycket rök, men brandkåren ventilerade ur och vi var i gång som vanligt efter 15 minuter, säger Günther Koerffer samtidigt som han rullar marsipangrisar inför julens högtider.

Påverkar det här produktionen?

– Vi har tre ugnar så vi klarar oss även om det är skrot med den ena. Det är ganska mycket inför jul med företagstårtor, beställningar till julbord och så, men det ska nog gå bra.

På lördagsmorgonen var Philip Koerffer i gång som vanligt med dagens omgång prinsesstårtor.
På lördagsmorgonen var Philip Koerffer i gång som vanligt med dagens omgång prinsesstårtor.Foto: Kajsa Kettil
Cecilia KarlssonSkicka e-post
Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons