Annons
Nyheter

Larm om stenras – Hel by i Schweiz evakueras

Schweiz • Publicerad 10 maj 2023
Byn Brienz i östra Schweiz måste evakueras eftersom risken finns att omfattande stenmassor kan komma att ödelägga det lilla samhället.
Byn Brienz i östra Schweiz måste evakueras eftersom risken finns att omfattande stenmassor kan komma att ödelägga det lilla samhället.Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Schweiziska myndigheter har beordrat invånarna i den lilla alpbyn Brienz att evakuera sina hem senast på fredag kväll eftersom två miljoner kubikmeter sten riskerar att rasa ner och ödelägga samhället inom en snar framtid.

Den flera hundra år gamla byn är belägen i Graubunden-regionen, sydväst om Davos, på en höjd om cirka 1 150 meter över havet. Antalet invånare uppgår i dag till knappt 100 personer.

Annons

Berget och dess stenmassor har rört på sig kontinuerligt sedan den senaste istiden. Men enligt mätningar har det skett en "betydande acceleration" de senaste dagarna och "upp till två miljoner kubikmeter sten kommer att kollapsa eller glida ner under de kommande sju till 24 dagarna", uppger ansvariga myndigheter.

Experter bedömer att chansen för ett mindre ras med sten som inte träffar bebyggelsen i området uppgår till 60 procent.

Risken för att det i stället blir ett omfattande stenras som hotar liv och hem beräknas till tio procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons