Annons
Nyheter

Man ihjälskjuten i Södertälje: "Många skott"

En man i 40-årsåldern har skjutits till döds i stadsdelen Ronna i Södertälje, dagen efter det att en 19-årig man sköts till döds i samma område.
Flera poliser som befann sig i närheten hörde skotten.
Brott • Publicerad 1 oktober 2022
En stor polisinsats pågår i stadsdelen Ronna i Södertälje efter lördagens skjutning.
En stor polisinsats pågår i stadsdelen Ronna i Södertälje efter lördagens skjutning.Foto: Christine Olsson/TT
Poliser arbetar i området efter skjutningen på lördagskvällen.
Poliser arbetar i området efter skjutningen på lördagskvällen.Foto: Christine Olsson/TT

Skjutningen inträffade vid 19.40 på lördagen i närheten av en skola i det utsatta området Ronna i nordvästra Södertälje. Efter det att en yngre man sköts till döds i samma område kvällen före hade polisen flera patruller på gatorna där. De hörde skotten och kunde ta sig till den skjutne mannen inom några minuter, men hann inte se några gärningspersoner, enligt polisen.

En man i 40-årsåldern konstaterades senare ihjälskjuten. Polisen kan inte svara på om han på något sätt är inblandad i gängkriminalitet eller om han var en förbipasserande, utan säger att kartläggningen av honom och hans omgivning precis börjat.

Många skott avlossats

Annons

Inringare ska ha larmat om skottlossning med automatvapen, men det kan inte polisen bekräfta.

– Det jag vet är att det är många skott som har avlossats, säger Caroline Aspegren, lokalpolisområdeschef i Södertälje till TT.

Polisen har kontrollerat flera personer och tagit in ett antal till förhör, men vid 23-tiden på lördagen är ingen gripen.

– Det är många frihetsberövade från de tidigare skjutningarna men inte kopplat till den här, säger Aspegren.

Utreder samband

Kvällens skjutning var den fjärde i Södertälje på kort tid. I fredags kväll sköts en ung man till döds i Ronna. Fyra personer har gripits och anhållits misstänkta för mordet.

I onsdags blev en man skottskadad i samma stadsdel och förra fredagen skottskadades en man i stadsdelen Saltskog. Polisen utreder om det finns ett samband mellan skottlossningarna.

– Det vi ser i Södertälje nu är en våldsspiral som vi inte har sett på väldigt långt tid, säger Aspegren.

"Hänsynslöst våld"

En teori som polisen arbetar utifrån är att det stora antal personer som fängslats sedan utredarna fått tillgång till krypterade chattar, har ersatts av nya, yngre män som rört till hierarkin.

– Man söker nya positioner i gängen. Problemet vi har nu är att vi har så många unga män som söker sig till de här miljöerna och att våldet har en annan karaktär än vad vi har haft innan. Det är ett hänsynslöst våld, säger Aspegren.

Dödsskjutningen innebär att 50 personer har skjutits ihjäl i år.

Annons

Och lokalpolisområdeschefen kan inte utesluta ytterligare skjutningar i närtid.

– Men vi ska göra allt vi kan för att folk ska känna sig trygga. Vi har fått förstärkning från hela regionen och kommer att ha mycket poliser ute i våra områden. Fler än vanligt och under lång tid, säger Caroline Aspegren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons