Annons
Nyheter

Larm om salmonella – 165 000 höns avlivas

Axfood återkallar ägg efter larm om salmonella.
Livsmedel • Publicerad 4 januari 2023
I dag Axfood, i går Coop. Båda kedjorna återkallar ägg på grund av salmonella. Arkivbild.
I dag Axfood, i går Coop. Båda kedjorna återkallar ägg på grund av salmonella. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg/TT

Det är ägg från Garant, av typen frigående inomhus XL, 6-pack, med bäst före datum 2023-01-26, som bakterien upptäckts i. Äggen har, i begränsad omfattning, sålts i flera av kedjans butiker men försäljningen är nu stoppad.

"Leverantören av äggen har vid en rutinkontroll upptäckt salmonella i stallmiljön i ett av de stall där äggen har värpts", meddelar Axfood i ett pressmeddelande.

Annons

– Vi har ett gott läge i Sverige och förhållandevis få fall av salmonella, speciellt bland människor som smittas av svenska produkter. Men salmonella finns i miljön, så det förekommer och poppar upp ibland hos livsmedelsproducerande besättningar, säger Katharina Gielen.

Hon uppger att två avdelningar på en gård har drabbats av smitta. Huvuddelen av gården är inte berörd.

– Det går inte att skydda sig helt (mot sjukdomsutbrott). Men för att vi ska kunna sanera bort smittan behöver vi avliva djuren och sedan sanera stallen.

I går återkallade Coop ett parti ägg av samma anledning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons