Annons
Nyheter

Larm: Evakuerade afghaner "inlåsta" i Emiraten

Förenade arabemiraten • Publicerad 15 mars 2023
Afghaner väntar på att evakueras av amerikansk militär på Kabuls internationella flygplats i augusti 2021. Arkivbild.
Afghaner väntar på att evakueras av amerikansk militär på Kabuls internationella flygplats i augusti 2021. Arkivbild.Foto: Staff Sgt. Victor Mancilla/AP/TT

Förenade arabemiraten (UAE) har hållit minst 2 400 afghanska asylsökande inlåsta under usla förhållanden i över ett år, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Afghanerna evakuerades efter talibanernas maktövertagande i Kabul i augusti 2021. De har sedan dess suttit fast i provisoriska inkvarteringar med övervakning, begränsad rörelsefrihet och ingen rätt till juridisk hjälp, uppger HRW.

Annons

En asylsökande likställer i en intervju förhållandena i lägret med att befinna sig i ett fängelse.

Förenade arabemiraten hävdar att man samarbetar med amerikanska motparter för att bli klar med vidarebosättningen, men förnekar anklagelserna om dåliga levnadsomständigheter för afghanerna.

UAE har gått med på att inhysa afghanerna tillfälligt på begäran av USA. Det var USA som koordinerade merparten av evakueringarna från Afghanistan 2021, och hade flest afghaner anställda i landet före talibanernas maktövertagande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons