Annons
Nyheter

Lankesiska bröder kammar hem storseger

Bröderna Rajapaksa stärker sitt grepp om den lankesiska makten.
Det styrande partiet i Sri Lanka säkrar en enkel majoritet i landets parlamentsval.
Sri Lanka • Publicerad 6 augusti 2020
Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa vinkar efter att ha lämnat sin röst vid en vallokal i Colombo under onsdagen.
Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa vinkar efter att ha lämnat sin röst vid en vallokal i Colombo under onsdagen.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
Krav på fysisk distansering gällde vid onsdagens parlamentsval i Sri Lanka.
Krav på fysisk distansering gällde vid onsdagens parlamentsval i Sri Lanka.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
Hälsoinspektörer kontrollerade att människor höll sig till virusrestriktionerna. Här i en kö in till en vallokal i Colombo.
Hälsoinspektörer kontrollerade att människor höll sig till virusrestriktionerna. Här i en kö in till en vallokal i Colombo.Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT

Premiärminister Mahinda Rajapaksas parti SLPP har säkrat två tredjedels majoritet i parlamentsvalet i Sri Lanka. SLPP kammade hem 146 av de 225 platserna i parlamentet och tillsammans med stödet från partiets allierade är saken därmed klar.

I november i fjol vann premiärministerns yngre bror, Gotabaya Rajapaksa, presidentvalet och sedan dess har lankeserna till stor del omfamnat familjens populistiska politik. Den nationalistiska vågen i landet beskrivs av bedömare ha fått en kraftig skjuts framåt efter de islamistiska sprängdåd som drabbade flera lankesiska städer under påskdagen 2019.

Annons

"Resultaten indikerar så långt en förträfflig seger för SLPP", skrev presidenten på Twitter när runt 60 procent av rösterna var räknade.

Stor väljaruppslutning

President Rajapaksas förhoppning var just att säkra två tredjedels majoritet i valet. Genom det kan bröderna dra tillbaka den konstitutionella reform som infördes av den förra regeringen och som begränsar presidentens makt. Han vill också kunna utse bror Mahinda, som tidigare varit president och som sitter som premiärminister i den nuvarande övergångsregeringen, till faktisk premiärminister.

Närmare 70 procent av de röstberättigande lankeserna uppges ha lämnat sin röst under onsdagens "coronasäkrade" val, där munskyddsbeklädda väljare flankerades av sjukvårdspersonal och vallokalsarbetare iklädda skyddsutrustning.

SLPP:s starke man Udaya Gammanpila säger sig vara överraskad över den stora vinsten.

– Vi väntade oss en vinst, en spektakulär vinst, men inte så här stor, säger han till reportrar efter att resultatet fastslagits.

Ekonomiska utmaningar

Presidenten sade sig vara nöjd med det höga valdeltagandet trots pandemin.

– Som första sydasiatiska land att hålla val under covid-19 har vi fått se prov på folkets förtroende för vår förmåga att kontrollera pandemin.

Nu väntar omfattande ekonomiska utmaningar för det nya parlamentet. Asiatiska utvecklingsbanken förutspår att den lankesiska ekonomin kommer att minska med 6,1 procent under 2020.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons