Annons
Nyheter

Långsam åklagare brottsmisstänkt

En man i Halland slapp fängelse, trots att han upprepade gånger ofredat en tonårsflicka sexuellt. Utredningen hade gått för långsamt.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2010

JO har inlett en förundersökning mot den ansvariga åklagaren, en unik åtgärd.

– Det är första gången under min tid som JO, säger justitieombudsmannen Mats Melin.

Annons

Fallet uppmärksammades när JO granskade åklagarkammaren i Halmstad i höstas. En tonårsflicka hade i februari 2007 anmält att hon under en lång period utsatts för sexuellt ofredande av en några år äldre man. Det dröjde två och ett halvt år innan åtal väcktes.

Tidsgränsen på tre månader passerades med råge och mannen slapp fängelse eftersom det gått så lång tid. Han dömdes i stället till skyddstillsyn och behandling mot sitt missbruk. Åklagaren har delgetts misstanke om tjänstefel, men nekar till brott.

Vändning

Snabba förundersökningar är viktiga för både brottsoffer och misstänkta gärningsmän, konstaterar JO. Brotten blir svårare att utreda ju längre tiden går och för ungdomar är det extra viktigt med en snabb reaktion från samhällets sida om de begått eller utsatts för brott.

På lång sikt riskerar förtroendet för hela rättsapparaten att urholkas, menar Mats Melin:

– Tilltron till rättssamhället färgas av hur vi bemöts när vi drabbats av brott.

JO:s inspektioner hos åklagarkamrarna resulterar nästan alltid i kritik mot långsam handläggning. Men statistik från riksåklagaren visar på ett trendbrott.

De senaste årens stadigt ökande genomströmningstider för ungdomsbrott har vänts till en minskning. 2009 gick i genomsnitt 108 dagar från polisanmälan till åklagarbeslut i ungdomsmål. Det är en dag mindre än 2008 och tre dagar färre än 2007.

Nya åklagare

Massor av nyanställda åklagare är förklaringen.

Annons

– Vi har fått mer resurser och det ger en mindre ansträngd arbetssituation, säger informationsdirektör Karin Rosander hos riksåklagaren.

Förra året nyanställdes ett 50-tal åklagare, i år blir det minst 100 till.

– Det är historiskt sett en stor ökning och vi ser att arbetssituationen har blivit bättre, säger Karin Rosander.

Men till JO vänder sig fortfarande massor av människor med klagomål på långsamma polisutredningar.

– Det kan ha varit ett trendbrott, men det kommer att dröja innan vi ser det i form av minskad klagomålsfrekvens hos JO, säger Mats Melin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons