Annons
Nyheter

Längre svarstid när larmsamtalen slår rekord

Trycket på larmnumret 112 slår nya rekord. Samtidigt ökar även svarstiden. SOS Alarm kallar den stora mängden samtal till 112 och till krisinformation för en ny normalnivå.
Larm • Publicerad 3 mars 2022
Över fyra miljoner samtal ringdes in till 112 under 2021. Arkivbild.
Över fyra miljoner samtal ringdes in till 112 under 2021. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

För första gången någonsin ringdes över fyra miljoner samtal in till 112 under ett år, konstaterar SOS Alarm i sin årsrapport för 2021. De senaste åren har trycket successivt ökat och den trenden ser ut att hålla i sig.

– Vi har haft flera år med stora händelser, hela vägen från de stora bränderna och klimatfrågor, till en ökad kriminalitet och nu en pandemi. Folk vet att man kommer fram och får hjälp om man söker sig till nödnumret, säger Maria Khorsand, vd på SOS Alarm.

Få samtal om Ukraina

Annons

Samtalen till 113 13, informationsnumret vid olyckor och kriser, minskade något från 690 000 samtal 2020 till 545 500 samtal 2021. Mängden är dock fortfarande på en betydligt högre nivå än åren dessförinnan där snittet låg på drygt 10 000 samtal per år.

Enligt SOS Alarm har samtalen till 113 13 efter att Ryssland invaderade Ukraina hittills inte bidragit till något ökat tryck.

"Inte tillräckligt med resurser"

I takt med det ökade antalet larmsamtal har svarstiderna gått upp markant. SOS Alarm har som mål att besvara ett samtal till 112 inom åtta sekunder i genomsnitt. Under 2021 låg snittet på 15,4 sekunder, en ökning med drygt sex sekunder.

Enligt Maria Khorsand är en högre sjukfrånvaro bland medarbetare en anledning till ökningen.

– Men framför allt har vi inte tillräckligt med resurser sett till hur samtalsvolymerna har ökat. Särskilt med tanke på att vårdfrågorna har blivit allt fler, och de samtalen tar också längre tid. Som det ser ut i dag går inte ekvationen ihop, säger Maria Khorsand.

Fakta: När ska man ringa vart?

112

Vid akuta nödsituationer då det är fara för liv, egendom eller miljö.

114 14

Polisens nummer för ärenden som inte är pågående eller nyligen inträffade brott och händelser. Öppet dygnet runt.

113 13

För information om större olyckor och kriser eller generella frågor om coronaviruset.

1177

Om du eller en anhörig blivit sjuk och behöver rådgöra med en sjuksköterska

Källa: SOS Alarm

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons