Annons
Nyheter

Långa väntetider för pass

Utlandsresan bokad, bara nytt pass som återstår. Fast – det är inte så bara.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2014
Foto: Hasse Holmberg / TT

Det kan krävas en utryckning till annan ort om du är ute sent med din ansökan.

Semestertider betyder hög belastning på passexpedtionerna. För att göra hanteringen smidigare har polisen på flera orter infört tidsbokning via webben. I hela Stockholms län, i tre av fyra orter i Östergötland och i Eskilstuna i Södermanland är tidsbokningen obligatorisk.

Annons

Problemet är att många resenärer inte är beredda på att första lediga tid kan ligga två–tre veckor framåt, och hamnar i tidsnöd. I Eskilstuna fanns, när denna artikel publicerades, första lediga tid först den 17 juli.

Högt tryck

– I Eskilstuna är vi i stort behov av ytterligare en fotostation, konstaterar Josefine Krontorp, gruppchef för extern service vid polisen i Eskilstuna.

Där försöker personalen klämma in obokade som är i tidsnöd, annars återstår bara för dem att åka till en annan ort. Och det är många som reser miltals, och över länsgränser, för att hinna få ut passet i tid.

Till polisen i Västerås, där man inte infört tidsbokning, kommer folk från både Stockholm och Södermanland.

– Och nu har vi fått en extra topp i och med det dåliga vädret. Summan blir väntetider på över tre timmar, säger gruppchef Jessica Rönnevall.

Kolla ofta

Också i Borlänge märker man hur den obligatoriska tidsbokningen på andra orter ökar de egna, redan timslånga köerna.

– Det finns för få ställen där man kan ansöka om pass. Ibland är det tjockt med människor som väntar. De flesta bor i länet, men många stockholmare med ursprung i Dalarna passar på att ansöka när de reser hem, säger Yasemin Mollaoglu, chef på ordningsenheten Falun/Borlänge.

Rådet till utrikesresenärer: Vänta inte med att boka tid. Ska du köa på plats: Ha tålamod.

– Vårt råd är att gå in i tidsbokningen ofta. Det görs avbokningar, så nya tider dyker upp, säger kommissarie Karin Yngvesson i Stockholm.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons