Annons
Nyheter

Landsmodern går mot ett valnederlag

Norge går mot ett regeringsskifte.
De senaste opinionsundersökningarna pekar mot att Erna Solbergs tid som statsminister och landsmoder kan vara över.
Norge • Publicerad 5 september 2021
Erna Solberg har lett en minoritetsregering tillsammans med Kristlige Folkeparti och Venstre. Men allt pekar på att hennes dagar som statsminister är räknade. Arkivbild.
Erna Solberg har lett en minoritetsregering tillsammans med Kristlige Folkeparti och Venstre. Men allt pekar på att hennes dagar som statsminister är räknade. Arkivbild.Foto: Marit Hommedal/NTB/TT
Medan stödet för regeringen faller har Jonas Gahr Støre i oppositionella Arbeiderpartiet inte sett motsvarande uppgång i opinionen. Arkivbild.
Medan stödet för regeringen faller har Jonas Gahr Støre i oppositionella Arbeiderpartiet inte sett motsvarande uppgång i opinionen. Arkivbild.Foto: Marit Hommedal/NTB/TT
I stark opposition till regeringens centraliseringspolitik har Senterpartiet, under ledning av Tryggve Slagsvold Vedum, fått ett rejält lyft i väljaropinionen. Men nu faller de som en sten i mätningarna. Arkivbild.
I stark opposition till regeringens centraliseringspolitik har Senterpartiet, under ledning av Tryggve Slagsvold Vedum, fått ett rejält lyft i väljaropinionen. Men nu faller de som en sten i mätningarna. Arkivbild.Foto: Marit Hommedal/NTB/TT

Norge går till val måndagen den 13 september. De senaste åtta åren har landet styrts av en koalitionsregering ledd av Høyres Erna Solberg. Om man ska lita på opinionsundersökningarna ser det ut som om regeringsskiftet är oundvikligt.

Erna Solberg har lett en minoritetsregering tillsammans med Kristelig Folkeparti och Venstre och har haft Fremskrittspartiet som stödparti i stortinget.

Vilka klarar fyraprocentsspärren?

Annons

Och när många tror att regeringsfrågan är avgjord riktas i stället blickarna mot de mindre partierna. Fyra partiers framtid kan komma att avgöras av fyra-fyraprocentsspärren in till stortinget, samma mekanism finns i den svenska vallagen.

– Valet kan ändra det norska partilandskapet. Det är två hundraåriga partier – Venstre och Kristlige Folkeparti – som riskerar att hamna under spärren. Det har aldrig hänt tidigare, säger Svein Tuastad.

I senaste valet 2017 fick de två partierna 4,4 respektive 4,2 procent av väljarstödet. Nu visar opinionssiffrorna på att de kan blir sämre siffror för både partierna i år.

– Det är alltid spännande i norsk politik vem som kommer under och vem som kommer över spärren. Men den här gången är det nästan hela spänningen, säger Svein Tuastad.

Skjuts i opinionen

För samtidigt finns det möjlighet för Miljøpartiet De Grønne (MDG) och Rødt att gå åt andra hållet och ta sig över spärren.

FN:s klimatrapport nyligen har gett MDG en rejäl skjuts i opinionen och Rødts partiledare Bjørnar Moxnes har fört upp det marxistiska partiet på fastare mark. I Kantar/TV2:s mätning i veckan noterades partiet för 7,2 procent av väljarstödet jämfört med valresultatet från 2017 på ynka 2,4 procent.

Norges näste statsminister

Norges näste statsminister blir alltså troligen Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre. Men medan stödet för regeringen faller har Støre inte sett motsvarande uppgång i opinionen. I Kantar/TV2:s mätning ligger Arbeiderpartiet nu på 22,6 procent. Skulle det bli valresultatet är det den sämsta noteringen för partiet på nästan hundra år.

Faller som en sten

Något som förundrar många är utvecklingen som drabbat Senterpartiet. När Erna Solberg tillträdde som statsminister 2013 fick partiet 5,5 procent av rösterna. Men i stark opposition till högerregeringens centraliseringspolitik fick partiet, under ledning av Tryggve Slagsvold Vedum, ett rejält lyft i väljaropinionen. Vid det senaste årsskiftet låg siffrorna på över 20 procent i opinionsundersökningarna. Men på bara några månader har partiet fallit som en sten i mätningarna. Och i den senaste undersökningen från Kantar/TV2 noterades de för 11,5 procent.

Frågan blir nu hur Jonas Gahr Støre ska kunna skapa stöd i stortinget för en kommande regering. Det uttalade målet är en trepartiregeringen tillsammans med Senterpartiet och Sosialistisk Venstre. Men de två partierna är, likt Centern och Vänsterpartiet i Sverige, inbördes oense.

Knivig situation

Och med Senterpartiets minskade stöd i väljarkåren kan det komma att krävas ytterligare minst ett stödparti. MDG har nyligen formulerat ett ultimatum att Norge måste sluta exploatera nya oljefyndigheter för att de ska kunna tänka sig stödja en regering. Och Rødts nedtonade marxism kanske inte är den självklara partnern som Støre önskar.

Annons

Det kan bli en knivig situation.

Fakta: Läget inför norska valet

Opinionsläget enligt Kantar/TV2. Mätningen publicerad den 29 augusti. Valresultatet 2017 inom parentes.

Arbeiderpartiet 22,6 (27,4)

Senterpartiet 11,5 (10,3)

Sosialistik Venstre 10,2 (6,0)

Rødt 7,2 (2,4)

Miljøpartiet De Grønne 5,0 (3,2)

Framskrittspartiet 11,8 (15,2)

Høyre 19,2 (25,0)

Venstre 4,4 (4,4)

Kristelig Folkeparti 3,8 (4,2)

Källa: pollofpolls.no

Fakta: Läget inför norska valet

1997–2000 Kjell Magne Bondevik (Kristelig Folkeparti)

2000–2001 Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet)

2001–2005 Kjell Magne Bondevik (Kristelig Folkeparti)

2005–2013 Jens Stoltenberg (Arbeiderpartiet)

2013– Erna Solberg (Høyre)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons