Annons
Nyheter

Läkemedelsbrist slår mot barn

Många personer med diabetes uppger att de har fått vänta på sina läkemedel eller behövt byta behandling på grund av att läkemedlen inte finns på apoteket.
– Barn riskerar att drabbas extra hårt, säger Björn Ehlin, ordförande i Diabetesförbundet.
Vård • Publicerad 10 mars 2023
Personer med diabetes kan behöva åka långt för att hitta sin medicin och ibland finns den inte alls på apoteket, enligt en undersökning från Svenska Diabetesförbundet. Arkivbild.
Personer med diabetes kan behöva åka långt för att hitta sin medicin och ibland finns den inte alls på apoteket, enligt en undersökning från Svenska Diabetesförbundet. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg/TT
Björn Ehlin, ordförande för Svenska Diabetesförbundet, vill se en nationell plan som visar varför olika läkemedel förskrivs så att de som behöver dem mest kan prioriteras.
Björn Ehlin, ordförande för Svenska Diabetesförbundet, vill se en nationell plan som visar varför olika läkemedel förskrivs så att de som behöver dem mest kan prioriteras.Foto: Peter Wahlström/Svenska Diabetesförbundet

Många med diabetes är beroende av ett eller flera läkemedel. Men det senaste året har det blivit vanligare att patienterna inte kan hämta ut de livsviktiga medicinerna. Det visar en undersökning som Svenska Diabetesförbundet har gjort.

– Många uppger att de behövt åka flera mil för att få tag på sina läkemedel. Andra har behövt byta till mindre effektiva läkemedel vilket riskerar att leda till komplikationer över tid, säger Björn Ehlin, ordförande för Svenska Diabetesförbundet.

Bekymmersamt att byta

Annons

Förbundet har gjort en enkätundersökning som besvarats av 3 400 av deras medlemmar. Av dessa uppger omkring hälften att de råkat ut för att ett eller flera av deras läkemedel inte finns på apoteket. 14 procent har drabbats av att ett läkemedel var restnoterat, det vill säga det varken fanns eller gick att beställa.

Av de som drabbats av restnoteringar har 40 procent behövt kontakta läkare för att få ett annat läkemedel utskrivet. Något som kan innebära stora bekymmer.

– Ibland krävs en helt annan behandling och då kan det behövas utbildning i hur det ska användas. Det kan ta tid att ställa in rätt dos och under den perioden kan man känna av biverkningar. Det tar tid från både individen och vården, säger Björn Ehlin.

En av dem som drabbats är Kent Olaisson. Han är beroende av läkemedlet Ozempic som han injicerar en gång i veckan. Nyligen behövde han besöka flera olika apotek innan han hittade ett fyra mil bort som hade det han behövde.

– Man känner sig uppgiven. Jag har det ändå bra som har egen bil och kan köra. Många behöver åka kommunalt och kan behöva ta sig betydligt längre för att hitta ett annat apotek.

Förskrivs för viktnedgång

Anledningarna till att läkemedlen saknas varierar. Det handlar om produktions- och leveransproblem men även om en ökad efterfrågan eller att ett preparat förskrivs till annat än det är godkänt för. Det skapar inte minst problem för barn eftersom det är få läkemedel som är godkända för dem.

Enligt Björn Ehlin finns det signaler om att just Ozempic, som varit restnoterat en längre tid, också förskrivs för viktnedgång till personer utan diabetes. Det gör situationen ännu mer sårbar för de som behöver läkemedlet.

– Det finns ingen nationell statistik över orsaken till varför ett visst läkemedel förskrivs. Vi efterlyser en nationell plan så att man prioriterar de patienter som verkligen behöver ett läkemedel när det uppstår en bristsituation. Som det är nu riskerar barn att drabbas extra hårt, säger han.

Björn Ehlin uppmanar alla som är beroende av sina läkemedel att vara ute i god tid. Men inte hamstra eftersom det kan förvärra bristen. Socialstyrelsen gick i förra veckan ut och rekommenderade att de som behöver läkemedel kontinuerligt att ha en månads beredskap hemma.

– Om det är brist på ditt läkemedel så kontaktar du vården så att de kan förskriva ett annat läkemedel i god tid, säger han.

Fakta: Diabetes

Diabetes är inte en utan flera olika sjukdomar med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att blodsockret är för högt. Över 500 000 personer har diabetes i Sverige i dag, av dem har 85–90 procent typ 2-diabetes medan cirka 10 procent lever med typ 1-diabetes. Antalet som lever med sjukdomen förväntas öka framöver till följd av att fler får diabetes typ 2.

Källa: Svenska Diabetesförbundet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons