Annons
Nyheter

Läkare: Georgiens expresident torterad

Georgien • Publicerad 18 december 2021
Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili har utsatts för tortyr, enligt ett läkarråd. Arvkibild.
Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili har utsatts för tortyr, enligt ett läkarråd. Arvkibild.Foto: Irakli Gedenidze/AP/TT

Georgiens fängslade expresident Mikhail Saakasjvili har fått allvarliga skador på grund av "tortyr, undermålig sjukvård och den långdragna hungerstrejken" under sin fångenskap, enligt ett oberoende läkarråd.

Mikhail Saakasjvili hungerstrejkade i 50 dagar i protest mot vad han kallar för ett politiskt motiverat fängslande.

Annons

Enligt rådet har han utvecklat ett flertal neurologiska sjukdomar. Bland annat har han diagnostiserats med Wernickes encefalopati – en sjukdom som kan leda till demens eller död om den inte behandlas korrekt – och posttraumatiskt stressyndrom (PTSD).

En av läkarna i rådet säger till nyhetsbyrån AFP att Saakasjvilis diagnoser beror på psykologisk tortyr och att han behandlats med antipsykotiska läkemedel han inte behövde, vilket "kan tolkas som farmakologisk tortyr".

Västvänlige Saakasjvili dömdes 2018 i sin frånvaro till sex års fängelse för sin roll i en våldsam polisinsats 2007 mot en demonstration.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons