Annons
Nyheter

Läkare anmäld för överförskrivning 25 gånger

Vård • Publicerad 13 augusti 2020
Ivo yrkar på att den anmälde läkaren ska bli av med sin läkarlegitimation. Arkivbild.
Ivo yrkar på att den anmälde läkaren ska bli av med sin läkarlegitimation. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En läkare i Göteborgsområdet riskerar att bli av med sin läkarlegitimation sedan han anmälts av 21 olika apotek för överförskrivning av narkotika, skriver Göteborgs-Posten.

Läkaren, som är i 80-årsåldern, har anmälts totalt 25 gånger, oftast av olika apotek som har reagerat på läkarens förskrivning av narkotikaklassade läkemedel.

Annons

När Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, granskade mannens journaler hittades flera tillfällen där läkaren vid utskrivning av narkotikaklassade läkemedel angivit "nedtrappning", samtidigt som han ökat patienternas tillgång till läkemedlen.

Ivo har redan tre tidigare gånger kritiserat läkaren, men yrkar nu på att han ska bli av med sin läkarlegitimation.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska avgöra om mannen får behålla legitimationen. Ivo yrkar på att han i andra hand ska bli av med behörigheten att föreskriva narkotikaklassade medel.

I sitt yttrande till Ivo säger läkaren att anmälningarna är ogrundade eller osanna.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons