Annons
Nyheter

Lägsta aktiviteten i tjänstesektorn på tre år

Aktiviteten i den privata tjänstesektorn sjönk i juni, enligt det månatliga inköpschefsindexet från Swedbank och Silf. Det är positiva nyheter för Riksbanken.
Ekonomi • Publicerad 5 juli 2023
Swedbank och Silf redovisar inköpschefsindex för tjänstesektorn. Arkivbild.
Swedbank och Silf redovisar inköpschefsindex för tjänstesektorn. Arkivbild.Foto: Tim Aro/TT

– Vi ser att pristrycket från tjänsteledet har dämpats. En stor andel företag har tidigare rapporterat stigande priser, nu har den bilden ändrats, säger Jörgen Kennemar, ekonom på Swedbank med ansvar för indexet.

Indexet minskade till 46,1 i juni från nedreviderade 49,2 i maj. Det är den lägsta siffran på tre år. Ett indextal under 50 signalerar minskad aktivitet.

Annons

Enligt Jörgen Kennemar är det positiva nyheter för Riksbanken.

– Det höga pristrycket har svalnat. Att trenden går nedåt tyder på att inflationstrycket också sannolikt kommer ned efter ett tag när det slår in på konsumentledet, säger han.

När SCB presenterade sin senaste inflationssiffra i maj hamnade mycket fokus på en rad branscher inom just tjänstesektorn när biljettpriser och priserna inom hotell och rekreation steg.

– Kärninflationen hade inte kommit ner lika mycket som huvudsiffran, vilket bekymrar Riksbanken. Får vi ännu fler signaler om att tjänstesektorn tappar fart så ökar sannolikheten för att kärninflationen också tappar fart, men det är upp till bevis, säger Jörgen Kennemar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons