Annons
Nyheter

Lägre utbildning för adopterade

Lägre inkomst och lägre utbildningsnivå.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2014

Det gäller för adopterade personer födda under 1970-talet och som kommit till Sverige, enligt en rapport från Statistiska centralbyrån (SCB). Medianinkomsten för de adopterade män var 291 000 kronor jämfört med 354 000 kronor för svenskfödda. Bland kvinnor var skillnaden 246 000 kronor jämfört med 269 000 för svenskfödda.

Förklaringen enligt SCB är att de adopterade har lägre utbildning. Bland männen hade 21 procent av de adopterade en lång eftergymnasial utbildning jämfört med 36 procent hos svenskfödda. Bland kvinnor är siffrorna 36 respektive 49 procent. Studien omfattar personer födda 1970 till 1979.

Annons

Färre adopterade har också blivit föräldrar. Bland männen var det hälften, jämfört med svenskfödda män där siffran är 66 procent. Bland kvinnorna var det 70 procent av de adopterade respektive 80 procent hos svenskfödda kvinnor. Generellt sett är skillnaderna större bland männen än kvinnorna. Majoriteten av de adopterade har slutbetyg från gymnasiet och lever på förvärvsinkomst.

Enligt rapporten är det vanligare att de som adopterats senare i livet, 4–5 år, blivit föräldrar än de i yngre åldrar. Bland kvinnor är det 3 procentenheter fler av de som kom hit vid 4–5 års ålder än vid 0–1 års ålder. Bland männen är motsvarande siffra 8 procentenheter jämfört, med dem i ålder 0–1 år.

Det är också vanligare bland adopterade att fortfarande vara ogifta än för svenskfödda vilket enligt rapporten kan vara en av förklaringarna till varför man i mindre utsträckning skaffat barn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons