Annons
Nyheter

Lagrådet sågar regeringens undantag för Cementa

Regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning på Gotland får rött ljus av lagrådet. Det strider mot grundlagen.
Men byggbranschen vill att regeringen kör på och bolaget själv ser inte loppet som kört.
Ekonomi • Publicerad 16 september 2021
Cementas fabrik i Slite på Gotland. Arkivbild.
Cementas fabrik i Slite på Gotland. Arkivbild.Foto: Karl Melander/TT

Cementtillverkaren Cementa fick i somras nej av Mark- och miljööverdomstolen till att fortsätta bryta kalk i Slite på Gotland efter den 31 oktober. Ansökan togs inte upp i sak ens, eftersom domstolen ansåg att bolagets miljökonsekvensbeskrivning inte höll måttet.

Beslutet har blivit mycket uppmärksammat eftersom anläggningen i Slite svarar för väl över hälften av den svenska cementproduktionen, som används till betong i byggen, anläggning och gruvor.

Annons

Regeringen har föreslagit att företaget ska få fortsätta bryta kalk inom det nuvarande tillståndet en tid. Men det förslaget får nu alltså nej av Lagrådet, som granskar förslag innan de går till riksdagen.

Förslaget till lagändringar i miljöbalken strider bland annat mot regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, enligt Lagrådet.

Kan skada tilltron

Lagrådet slår ner på att det så kallade beredningskravet i regeringsformen inte har följts, det vill säga hur ett lagförslag bör tas fram. Rådet konstaterar att remissinstanserna i praktiken bara fick några dagar på sig att lämna synpunkter. Det är inte acceptabelt i ett komplicerat ärende.

Lagrådet skjuter även in sig på frågan om generalitet, det vill säga att en lag ska gälla allmänt och generellt, inte för någon enskild person eller företag, till exempel. Men i det här fallet handlar det i praktiken enbart om att lösa problemet med att Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas ansökan.

Lagrådet konstaterar att regeringens förslag kan skada tilltron till det svenska rättssystemet eftersom det kan ses som en väg att korrigera ett domstolsutslag i ett enskilt fall.

Cementa ger bara en kort skriftlig kommentar och ser inte loppet som kört.

"Vi konstaterar att det inte finns något i det som lyfts av Lagrådet som inte går att avhjälpa i regeringens fortsatta beredning av lagstiftningsärendet", skriver Emma Sjöberg, kommunikationsansvarig på moderbolaget Heidelberg Cement, till TT.

Ministern: Ska analysera

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) säger att regeringen inte har hunnit gå igenom Lagrådets yttrande än.

– Självklart kommer vi att ta stor hänsyn till Lagrådets synpunkter, säger Bolund till TT.

Han konstaterar att en del av den tunga kritiken från Lagrådet gäller den mycket korta remisstiden.

Annons

– Den har ju regeringen på inget sätt valt, den är ju för att Cementa misslyckades med sin ansökan så sent som i juli. Vi har jobbat för högtryck sedan dess, säger Bolund.

TT: Kan det bli så att regeringen blir tvungen att köra över Lagrådet?

– Det kan jag inte kommentera, vi kommer självklart att analysera utlåtandet och sedan får vi återkomma.

TT: Hur prioriterat är det här?

– Det är ett exceptionellt ärende och skälet till att vi har lagt ner så mycket intensivt arbete på det är att vi kan hamna i en mycket svår situation om Cementa inte kan fortsätta sin verksamhet. Det har ju flera analyser visat, säger Bolund.

"Regeringen måste agera"

Byggbranschen vill att regeringen ska köra över lagrådets avstyrkande av den tillfälliga lagen.

– Jag tycker att regeringen måste agera för att få fram den här lagen, säger Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggbranschen har tillsammans med några utredningar visat på de allvarliga konsekvenser som ett cementstopp skulle få för Sveriges ekonomi.

Ibland måste regeringen kunna motivera att man gör ett undantag i lagstiftningen eftersom det här är så pass allvarligt, enligt Catharina Elmsäter-Svärd.

– Det här är en sådan situation, säger hon.

Annons

– Det kan till och med vara värt en prick i KU (Konstitutionsutskottet) för det, fortsätter hon.

Fakta: Cementa och kalkstensbrytningen

Den 6 juli avvisade Mark- och miljööverdomstolen Cementas ansökan om ett nytt 20-årigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Domstolen skrev: "Miljökonsekvensbeskrivningen även med gjorda kompletteringar är behäftad med så väsentliga brister att den inte kan utgöra grund för ett ställningstagande till verksamhetens inverkan på miljön".

Det befintliga brytningstillståndet löper ut den 31 oktober 2021.

Högsta domstolen sade den 25 augusti nej till att ta upp Cementas överklagan.

Regeringen har för att undvika en akut cementbrist för svenska bygg- och anläggningsprojekt föreslagit tillfälliga undantag i miljöbalken. Det skulle skulle öppna för ytterligare minst åtta månaders kalkstensbrytning i Slite efter den 31 oktober.

Den tillfälliga förlängningen skulle bara omfatta sten som omfattades av det tillstånd som löper ut i höst, men som ännu inte hunnit brytas.

Lagrådet sade den 16 september nej till regeringens förslag till undantagslag för Cementas kalkbrytning.

Regeringens lagförslag är tänkt att börja gälla den 10 oktober. En proposition till riksdagen är utlovad till den 21 september.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons