Annons
Nyheter

Låg risk att Flink begår nya brott

Risken för att den livstidsdömde mördaren Mattias Flink åter ska begå nya brott är låg.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2008

Den bedömningen gör Rättsmedicinalverket (RMV), rapporterar flera lokala TV 4-stationer.

Utlåtandet ökar sannolikheten för att Flink får ett tidsbestämt straff.

Annons

De tre riskfaktorer som främst skulle kunna leda till återfall är alkoholkonsumtion, relationer och risken för psykoser. RMV har inte funnit någon avgörande risk inom något av dessa områden. Enligt RMV är Flink välbalanserad med en nyanserad och realistisk syn på sin situation och sin framtid, rapporterar TV 4 Nyheterna Gävle Dala.

Det är Örebro tingsrätt som ska avgöra om livstidsstraffet kan tidsbestämmas. En dom i Högsta domstolen nyligen slog fast att risk för återfall i brott är den faktor som ska väga tyngst.

Flink har avtjänat 14 år av det straff som han fick för att han skjutit ihjäl sju personer i Falun 1994.

I samband med Flinks begäran hävdade chefsåklagare Anders Jakobsson att det finns en viss risk att Mattias Flink kan återfalla i nya brott och därmed inte bör få sitt straff omvandlat. Men åklagaren ville i första hand att Rättsmedicinalverket skulle yttra sig om riskerna.

Kriminalvården har beskrivit Flink som ”exemplariskt skötsam” under fängelsetiden men ändå ansett att han inte ska få sitt livstidsstraff tidsbestämt. Flink har hittills avtjänat för kort tid med tanke på det brott han begått, enligt Kriminalvården.

Senast Flinks farlighet utreddes var 2001, i samband med att han ansökte om dygnspermissioner. Rättspsykiater kom då fram till att det inte fanns någon risk för återfall i brott.

Om tingsrätten tidsbestämmer straffet skulle Flink med gällande frigivningsregler kunna vara en fri man om två år.

Rättsmedicinalverkets utredningslag lyfter främst fram alkoholkonsumtion och instabila relationer i kombination med stress som riskfaktorer för att Flink åter skulle göra sig skyldig till våldsbrott. Men enligt experterna har Flink ”adekvata strategier” för att handskas med dessa risker. Risken för att Flink skulle få en psykos håller experterna för mindre sannolikt.

Flinks psykologiska resurser, hans sociala nätverk och realistiska framtidsplaner talar för att Flink inte återfaller i våldsbrott, enligt utlåtandet. Utredningslaget ser inget behov av åtgärder för att minska en redan låg risk för våldsbrottslighet. Däremot bör Flink vid behov ha tillgång till psykolog eller psykoterapeut, så att han kan fortsätta hålla sig nykter och hantera stress.

Rättsmedicinalverkets utredningslag har bestått av psykolog, forensisk socialutredare, läkare samt representant från omvårdnadspersonal.

Mattias Flink bakgrund

Mattias Flink gjorde sig sommaren 1994 skyldig till massmord, då han under en tillfällig, alkoholutlöst psykos sköt ihjäl sju människor med sitt tjänstevapen, en AK 5:a, på öppen gata i Falun. Tre personer skottskadades. Den före detta fänriken vid Dalregementet dömdes 1995 av Högsta domstolen (HD) till fängelse på livstid och har nu avtjänat 14 år.

I januari i år begärde Flink att få sitt livstidsstraff tidsbestämt till 24 år. Örebro tingsrätt valde då på åklagarens begäran en utredning av Rättsmedicinalverket om risken för att Flink på nytt ska göra sig skyldig till brott. Det utlåtandet blev alltså känt i dag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons