Annons
Nyheter

Kylan knäcker propparna

När kylan slår till kroknar propparna i våra elnät. Miljontals extra säkringar går åt i år på grund av överbelastning.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2010
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

– Vi kör för fullt, säger Bengt Pettersson, produktionschef hos propptillverkaren Ifö Electric i Bromölla.

Ett normalt år levererar företaget runt 15 miljoner proppar, men i år blir slutsiffran troligen uppåt 17 miljoner med tanke på alla säkringar som löses ut när extra värme och många lampor slås på i hemmen.

Annons

– Vi har alltid högsäsong november–februari, men i år är det lite extra, säger Pettersson.

Sedan starten 1934 har Ifö Electric tillverkat mer än tre miljarder proppar. Även om modernare säkringar i form av brytare numera är standard i nybyggen, har traditionella proppar med keramiskt hölje ännu en stark ställning på marknaden. I princip är konstruktionen densamma som på 30-talet: innanför keramikhöljet finns en ledare i försilvrat kopparband med förnicklade kontakter i ändarna. Ledaren omges av sand som stoppar farliga ljusbågar.

När en propp går tyder det på för hård belastning. Därför ska man inte bara byta proppen, utan se över vad man har inkopplat. Uppgifter om effekt ska finnas på alla elektriska apparater.

– En säkring på tio ampere tål ungefär 2 300 watt, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons