Annons
Nyheter

Kvinnor stressas sönder på jobbet

Arbetsskadorna ökade i fjol för fjärde året i rad – speciellt de stressrelaterade och särskilt i kvinnodominerade yrken.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2014
Foto: BERTIL ERICSON

Arbetsmiljöverket ser utvecklingen som illavarslande.

– Vi oroas över att inte den här trenden bryts. Man kan fråga sig vad som kommer att ske framöver om det inte görs krafttag på den svenska arbetsmarknaden, säger Håkan Olsson, avdelningschef på verket, till TT.

Annons

Den rikstäckande rapporten från verket, som släpps på torsdagen, visar att anmälda arbetssjukdomar ökade med nio procent 2012–2013, till drygt 11 000. De anmälda arbetsolyckorna med sjukfrånvaro ökade med tre procent, till cirka 32 000.

Allt detta medan sysselsättningen bara ökade med en procent.

Värst för kvinnor

Det är främst kvinnor som drabbas. Bakom ökningen döljer sig bland annat tunga lyft, obekväma arbetsställningar samt stress och påfrestande relationer till arbetskamrater och klienter inom vård, skola och omsorg, uppger verket.

Och vad gäller arbetssjukdomarna är stressrelaterade åkommor särskilt oroande, enligt Olsson.

– Vi kan se att det är framför allt där som ökningen skett, att stress och hög arbetsbelastning ökar – och det oroar mig extra.

Vård, skola och omsorg domineras av offentliga arbetsgivare. Det är stora arbetsgivare med många anställda per chef – vilket kan tänkas göra det svårt att få igång en dialog om arbetsmiljöfrågorna, tror Olsson.

– Inom offentligsidan kan det vara den biten det handlar om.

Inspektera rätt

Han säger arbetsmarknadens parter, statsmakterna och Arbetsmiljöverket måste sätta till alla klutar för att vända trenden.

Annons

För verket handlar det om att kommunicera, se över informationsgivningen och föreskrifter samt att säkerställa att besöken på olika arbetsplatser ligger rätt, säger Olsson.

– Vi måste se till att prioritera rätt och att våra inspektionsmetoder är så effektiva som möjligt.

Antalet arbetsolyckor och arbetssjukdomar per 1 000 förvärvsarbetande per län i fjol.

Första siffran står för olyckor, andra siffran för arbetssjukdomar:

Stockholm 5 2

Uppsala 5 2

Södermanland 8 3

Östergötland 7 4

Jönköping 8 3

Kronoberg 7 2

Kalmar 8 3

Gotland 5 2

Blekinge 7 4

Skåne 7 3

Halland 7 2

Västra Götaland 7 3

Värmland 6 2

Örebro 9 2

Västmanland 8 3

Dalarna 6 3

Gävleborg 7 2

Västernorrland 6 2

Jämtland 6 1

Västerbotten 6 2

Norrbotten 8 2

Riket 7 2

Källa: Arbetsmiljöverket (TT)

Isak Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons