Annons

Kvinnor dömda för ukrainsk sång

Två kvinnor på den ryskannekterade Krimhalvön har dömts för att ha vanhedrat den ryska armén genom att sjunga en påstått patriotisk ukrainsk sång på Instagram.
Ukraina • Publicerad 5 oktober 2022
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med den rysktillsatte Krimledaren Sergej Aksjonov 2015.
Rysslands president Vladimir Putin tillsammans med den rysktillsatte Krimledaren Sergej Aksjonov 2015.Foto: Maxim Shipenkov/AP/TT

Den ena – Olha Valejeva, vinnare av årets upplaga av skönhetstävlingen "Fröken Krim" – slapp undan med böter på motsvarande drygt 7 000 svenska kronor. Den andra kvinnan, vars namn inte offentliggjorts, dömdes enligt lokala myndigheter till tio dagars fängelse.

"Vi sjöng bara en ukrainsk sång. Vi trodde att det bara var en liten sång som vi har kunnat länge", skriver Valejeva på Instagram.

Annons

I en video som publicerats av lokal polis på Krimhalvön ber kvinnorna – med utsuddade ansikten – om ursäkt och säger att de inte visste att sången hade "nationalistisk karaktär" och att de inte menade att sprida propaganda.

I september uppgav den av Ryssland tillsatte Krimguvernören Sergej Aksjonov att sjungande av "nationalistiska hymner" – särskilt under den pågående så kallade särskilda militäroperationen i Ukraina – kommer att straffas.

Ryssland annekterade i strid med folkrätten Krimhalvön från Ukraina 2014.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons