Annons
Nyheter

Kungen firar 50 år på tronen med nytt porträtt

Under 2023 firar Carl XVI Gustaf 50 år på tronen och är därmed Sveriges genom tiderna längst regerande monark. Inför jubileet har hovet offentliggjort ett nytt porträtt av kungen.
Kungligt • Publicerad 1 januari 2023
Den 15 september 1973 blev Carl XVI Gustaf Sveriges statschef. Jubileet firas bland annat med ett nytt porträtt.
Den 15 september 1973 blev Carl XVI Gustaf Sveriges statschef. Jubileet firas bland annat med ett nytt porträtt.Foto: Thron Ullberg/Kungliga hovstaterna/TT
Serafimerorden, Svärdsorden och Nordstjärneorden är några av den många ordnar och medaljer som pryder kungens bröst på det nytagna porträttet.
Serafimerorden, Svärdsorden och Nordstjärneorden är några av den många ordnar och medaljer som pryder kungens bröst på det nytagna porträttet.Foto: Thron Ullberg/Kungliga hovstaterna/TT

Bilden på kungen i amiralsuniform är tagen av Thron Ullberg i Rikssalen på Stockholms slott. Det var där trontillträdesceremonin ägde rum i september 1973, då kungen kungjorde sitt valspråk ”För Sverige – i tiden”.

På fotografiet står kungen bredvid den så kallade silvertronen. Tronstolen var en gåva från riksrådet Magnus Gabriel De la Gardie till drottning Kristina i samband med hennes kröning i Storkyrkan 1650.

Annons

Kungen bär på fotot en mängd olika ordnar som Serafimerorden, Svärdsorden, Nordstjärneorden och Vasaorden. Runt halsen bär han Dannebrogsordens storkommendörstecken och under ordenskedjorna skymtar även svenska och norska minnesmedaljer.

I januari inleds jubileumsfirandet med en Sverigemiddag på Stockholms slott, dit representanter från landets samtliga län bjuds in. Under året kommer kungen och drottningen också att besöka Sveriges alla 21 län.

Den stora jubileumshelgen infaller den 15 och 16 september. Fredag den 15 september hålls tacksägelsegudstjänst, Te Deum, i Slottskyrkan i Stockholm och kungen kommer att hyllas på borggården med högvaktsavlösning och sångarhyllning. Samma kväll ges en större jubileumsmiddag i Rikssalen på slottet.

På lördagen färdas kungen och drottningen i kortege genom huvudstaden.

Även 500-årsminnet av Gustav Vasas trontillträde markeras under året. Den 6 juni uppmärksammas att det på dagen är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och landet gick in i en ny epok som formade nationalstaten Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons