Annons
Nyheter

Kulmen för influensan snart nådd

Förra veckan fortsatte influensan att breda ut sig, men snart har vi nått kulmen på årets influensasäsong, enligt Folkhälsomyndighetens prognos.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2014

Och hittills har smittan varit förhållandevis mild jämfört med de senaste två åren.

– Ja, det har varit en ovanligt mild influensaepidemi i år, både i Sverige och resten av Europa, bekräftar Helene Englund, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Annons

Varje vecka sammanställs rapporter om smittans utbredning från olika övervakningssystem, som utvalda läkare, laboratorier och inte minst antal samtal och slagningar om influensa hos Vårdguiden. Det ger en god bild av utvecklingen även om det inte säger mycket om det totala antalet insjuknade.

Helene Englund räknar med att toppen i årets influensautbrott passeras under denna eller de närmaste veckorna.

– Den brukar nås en bit in i februari. På många håll i Sydeuropa nåddes kulmen redan för ett par veckor sedan.

I år har 45 procent av svenska 65-åringar och äldre vaccinerat sig mot influensa. Men det är en kraftig minskning sedan tiden före massvaccineringarna mot svininfluensa 2009 då täckningen i samma åldersgrupp låg på 65 procent. Av befolkningen under 65 år har i år bara 2,2 procent låtit vaccinera sig.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons