Annons
Nyheter

Kröningen av kung Charles – detta händer

Kröningen av kung Charles III sker under lördagen, men firandet pågår i tre dagar. Det här är vad som väntar.
Kungligt • Publicerad 6 maj 2023
Kung Charles och drottning Camilla ska båda krönas i Westminster Abbey. Det blir tre dagars firande av det nya kungaparet. Bild tagen i Liverpool i slutet av april.
Kung Charles och drottning Camilla ska båda krönas i Westminster Abbey. Det blir tre dagars firande av det nya kungaparet. Bild tagen i Liverpool i slutet av april.Foto: Jon Super/AP/TT

(Alla tider, svensk tid)

LÖRDAG 6 MAJ

Annons

10.30 Kungafamiljen och resten av dignitärerna, däribland Sveriges kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria, intar sina platser i Westminster Abbey. Det blir 40:e gången sedan år 1066 som en brittisk monark kröns i den kyrkan.

11.20 Kung Charles och drottning Camilla färdas i hästdragen paradvagn i procession till Westminster Abbey.

12.00 Gudstjänsten börjar under ledning av ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

Flera av traditionerna har rötter hundratals år tillbaka i tiden. Kung Charles får bland annat ta emot riksregalierna, däribland två spiror och riksäpplet, och avlägga kungaeden. Han blir smörjd på huvudet, bröstet och händerna med en olja gjord på oliver från Oljeberget i Jerusalem.

Den delen av ceremonin sker utom synhåll bakom en skärm eftersom den anses vara så helig. Därefter placerar ärkebiskopen kungakronan på Charles huvud och regenten sätter sig på själva tronen.

Sedan följer det kanske mest kritiserade ögonblicket under kröningen – hela den brittiska befolkningen har uppmanats att unisont svära en trohetsed till kungen hemma framför tv-apparaterna eller ute på gator och torg.

Efter kungens kröning sker en liknande ceremoni för drottning Camilla, men i mindre skala.

14.00 Kungaparet körs i en hästdragen paradvagn från 1700-talet genom Londons gator tillbaka till Buckingham Palace. Den här gången blir processionen något större och flera av de närvarande kungligheterna följer med bakom kungen och drottningen.

15.30 Charles och Camilla kommer ut på balkongen på Buckingham Palace och tar emot folkets hyllningar samtidigt som stridsplan från armén, flottan och flygvapnet flyger över slottet.

SÖNDAG 7 MAJ

Annons

13.00 Luncher och picknickar arrangeras över hela Storbritannien. Tanken är att grannar ska fira ihop. Ett speciellt lunchpaket kan beställas, där intäkterna går till välgörenhet.

20.00 En stor konsert för 20 000 åskådare hålls vid Windsor Castle utanför London. Sedan flera stora brittiska namn uppges ha tackat nej blir dragplåstren amerikaner. Bland stjärnorna finns Katy Perry och Lionel Richie. Även engelska Take That uppträder, fast utan Robbie Williams.

MÅNDAG 8 MAJ

Britterna har fått en dag ledigt från jobbet för att fira kröningen. Kungen har uppmanat alla att använda dagen för att arbeta för välgörande ändamål och 1 500 organisationer är engagerade för att folk lätt ska kunna hitta något att hjälpa till med.

Källor: BBC, Daily Mail, brittiska hovet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons