Annons
Nyheter

Kronan vänder sprithandeln

Den nerkörda svenska kronan har gjort det billigare att handla svenskt
Nyheter • Publicerad 14 juli 2009

Svenskarna springer på systemet allt mer. Och våra nordiska grannar likaså.

Försäljningen av olika alkoholhaltiga drycker på Systembolaget har ökat med hela nio procent under första halvåret jämfört med samma period i fjol. Lågkonjunkturen med minskat resande och den lågt värderade kronan är en viktig förklaring. Det blir relativt dyrare att handla i utlandet och därmed svårare att räkna hem en vinstgivande spritresa.

Annons

– Det är färre och färre svenskar som reser till Tyskland och Danmark och gränshandlar, säger Systembolagets presschef Lennart Agén.

– Snarare är det danskarna som kommer till Sverige, fortsätter han.

Det syns tydligt i den regionala statistiken. I Sydsverige har försäljningen ökat med nästan 17 procent, alltså dubbelt så mycket som i övriga landet. Ett annat län som sticker ut är Norrbotten där försäljningen har ökat med 14 procent.

– Finländarna har fått höjd alkoholskatt, säger Lennart Agén.

Även norrmännen kommer i ökad utsträckning över gränsen för att fylla på förråden.

Men trots den kraftigt stigande försäljningen på Systembolaget, så dricker vi inte mer. Åtminstone inte enligt Stockholms universitets återkommande dryckesundersökningar (Sorad). Under första kvartalet sjönk till och med inmundigandet av alkohol med tre procent.

Mest av de alkoholhaltiga dryckerna har vinet ökat, plus elva procent. Därefter kommer starkölen och spriten, åtta respektive sex procent mer än första halvåret i fjol.

Fast den allra största försäljningsökningen står faktiskt de alkoholfria dryckerna för: plus 17 procent enligt Systembolagets egen statistik.

Vedrana Sivac
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons