Annons
Nyheter

Krogar kringgår alkoholstängning – öppnar igen

Alkoholstoppet skulle tvinga krogar att stänga klockan 22.30. Men flera Stockholmskrogar planerar att stänga och öppna igen,
"Vi kan inte skriva fram lagar om allt", säger socialminister Lena Hallengren (S) och framhåller att det inte är läge för fest.
Coronaviruset • Publicerad 16 december 2020
Kroggäster runt Stureplan förra helgen. Det var den sista helgen innan alkoholstoppet infördes.
Kroggäster runt Stureplan förra helgen. Det var den sista helgen innan alkoholstoppet infördes.Foto: Henrik Montgomery/TT

Från och med fredagen får inte krogar, pubar eller restauranger servera alkohol efter klockan 22. Därmed måste även gästerna lämna lokalerna, och krogarna stänga, senast 22.30. Men flera krogar planerar nu alltså att återöppna strax efter att de stängts. Något som flera remissinstanser varnade för kunde ske.

I regeringens promemoria till förslaget förtydligades problematiken:

Annons

”Det finns dock inte någon bestämmelse i alkohollagen som hindrar serveringsställena att öppna på nytt därefter och fortsättningsvis servera alkoholfria alternativ”, står det i texten.

Serverar folköl

Minst tre Stockholmskrogar planerar att utnyttja möjligheten att först stänga kortvarigt vid klockan 22 för att öppna på nytt klockan 22.30, antingen helt utan alkoholservering eller med folköl som alternativ.

– Vi har 20 anställda som kommer att bli hemlösa om vi inte gör detta. Hade regeringen kommit med ett stödpaket där de hjälper restaurangerna med de fasta avgifterna och permitteringar för all personal hade vi stängt restaurangen i morgon, säger Alexander Dhazi, HR-chef för Monky Bar, till Aftonbladet.

Helt lagligt

Enligt tillståndsenheten i Stockholm är det fullt lagligt för krogarna att återöppna. Enhetschef Carina Cutlip säger till TT att krogarna i Stockholm kommer tillåtas att öppna igen klockan 23.

– Vi har kommit fram till att det är rimligt att tänka att man ska hålla stängt i 30 minuter, så man ska kunna utrymma och säkerställa att man kan ställa om verksamheten och ta undan alkoholen. Man får sedan öppna igen klockan 23. Då får man servera folköl och lättdrycker, säger Cutlip.

Hon håller inte med beskrivningen att krogarna utnyttjar ett kryphål i regelverket.

– Det är en fullt legal möjlighet, och det står redan om det i själva förordningen att det finns möjlighet att öppna igen, så jag tycker inte att det är något kryphål. Det var bara frågan hur länge man då skulle ha det stängt efter utrymning, säger Cutlip.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger i en skriftlig kommentar till TT att krogarna inte får servera alkohol efter 22 eftersom det utgör en riskmiljö för spridning, men oavsett tid på dygnet gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för restauranger, barer och liknande verksamheter.

"Vi kan inte skriva fram lagar om allt, vi kan inte reglera eget ansvarstagande. Det här är inte en tid för att umgås med andra, gå på fest, ordna fester, umgås på restauranger och barer med vänner och stora sällskap", säger Lena Hallengren.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons