Annons
Nyheter

Kritiserat artskydd ändras

Fåglarna får flytta på sig, nu ändrar regeringen artskyddsförordningen. LRF välkomnar beskedet.
Miljö • Publicerad 3 mars 2022
Det har varit högt tonläge den senaste tiden kring frågan om vad som är rimligt att ta hänsyn till vid skogsavverkning när det gäller artskydd. Arkivbild.
Det har varit högt tonläge den senaste tiden kring frågan om vad som är rimligt att ta hänsyn till vid skogsavverkning när det gäller artskydd. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg/TT

Efter ett antal avgörande domar gick Skogsstyrelsen i februari ut med nya direktiv till skogsägare. Väldigt kortfattat kan förändringen sammanfattas med att skogsägare som avverkar behöver ta hänsyn till varje fågel, på individnivå.

Något som föga förvånande inte togs emot med öppna armar av branschen. Nu meddelar miljöminister Annika Strandhäll (S) till SVT att förordningen ska ändras, skyndsamt:

Annons

– Jag hoppas ha en sådan förändring på plats inom de närmaste månaderna, säger hon till SVT och fortsätter:

– Mer specifikt handlar det om att artskyddsbestämmelserna i fågeldirektivet och art- och habitatdirektivet kommer att införlivas var för sig i artskyddsförordningen så som de uttrycks i respektive EU-direktiv, säger miljöminister Annika Strandhäll.

Fåglarna får alltså flytta på sig. Något som Lantbrukarnas riksförbund (LRF) ser positivt på. I ett pressmeddelande säger organisationen:

"Det är ett välkommet besked. Regeringen har förstått vilka enorma konsekvenser nuvarande situation får, inte bara för skogsbruket utan för all verksamhet i samhället. Det gäller inte minst i omställningen mot ett hållbarare Sverige."

Enligt SVT kommer regeringen även att se över miljöbalken.Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen ska även ta fram vägledning för hur skogsbruk ska kunna bedrivas med hänsyn till naturskydd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons